Britanicul Paul Ray, mentionat de Anders Behring Breivik drept "mentorul" sau, a denuntat vineri atacurile comise de acesta pe 22 iulie, pe care le-a calificat ca "diabolice", potrivit AFP.

Intr-un interviu pentru The Times, Paul Ray a recunoscut ca ar fi putut fi o sursa de inspiratie pentru Breivik, insa "ceea ce a facut este pur si simplu diabolic. Nu as fi putut face niciodata cea a facut el pentru a imi realiza propriile idealuri".

Ray, in varsta de 35 de ani, este un vechi militant al miscarii de extrema dreapta English Defence League (EDL). Este liderul miscarii Knights Templar (Cavalerii Templieri), inspirata de actiunile cruciatilor din epoca medievala care luptau impotriva islamului si are un blog cu numele Richard Inima de Leu, mentionat in manifestul de 1.500 de pagini pe care Breivik l-a difuzat pe internet inainte de atacuri.

"Sunt implicat ca mentor al sau", a declarat Ray pentru The Times, care a parasit Marea Britanie si a mers in Malta in 2008, dupa arestarea sa pentru presupusa incitare la ura rasiala pe blogul sau.

Behring Breivik, care va fi interogat din nou vineri de politia norvegiana, a trimis fotografii cu el imbracat in uniforma Cavalerilor Templieri si l-a descris ca mentor al sau pe un barbat comparabil cu Ray, afirmand ca l-a intalnit in 2008,

EDL a dezmintit orice "contact oficial" cu Anders Breivik.

Citeste si:

Ce contine Manifestul lui Anders Behring Breivik: "Cel de-al doilea Razboi Mondial va parea un picnic pe langa carnagiul care va urma!"

Anders Behring Breivik despre Romania: Interesat de Noua Dreapta, PRM si numarul mare de tigani. Cum si-a facut Breivik banii si cati angajati romani a avut

Anders Behring Breivik, de la un copil comun la ucigasul sangeros: crestin fundamentalist, mason, islamofob si antimarxist