Fostul presedinte tunisian Zine El Abidine Ben Ali a fost condamnat joi, in absenta, la 16 ani de inchisoare pentru coruptie si frauda imobiliara in doua dosare, privind cumpararea si vanzarea de terenuri imobiliare la inceputul anilor 2000, relateaza AFP. Fiica sa Nesrine a fost condamnata la opt ani de inchisoare in primul caz, iar fiul sau Sakhr al Materi la 16 ani de inchisoare in ambele dosare, legate de cumpararea si vanzarea a doua terenuri intr-o zona bogata din Tunis.

Fostul presedinte tunisian este acuzat ca ar fi intervenit personal pentru a permite fiului sau sa cumpere si sa vanda cele doua loturi de teren, situate in Berges du Lac.

Pentru primul caz, referitor la achizitionarea de terenuri, atat Ben Ali, cat si cei doi copii ai sai vor plati despagubiri in valoare de 30 milioane de dinari (aproximativ 15 milioane de euro) fiecare. De asemenea, cei trei vor trebui sa plateasca colectiv alte 20 milioane de dinari (10 de milioane de dinari), in acest caz.

In al doilea caz, presedintele si fiul sau sunt obligati sa plateasca fiecare 14 milioane de dinari si alte 5 milioane in despagubiri.

Curtea a pronuntat verdictul dupa o zi de audieri si mai multe ore de deliberare.

Acesta a fost cel de-al treilea proces desfasurat in lipsa lui Ben Ali, expulzat pe 14 ianuarie in urma unei revolte populare. Fostul presedinte a fugit in Arabia Saudita. Fiul sau Sakhr al Materi s-a refugiat in Qatar.

Ben Ali a fost deja condamnat la mai mult de 50 de ani de inchisoare in doua procese anterioare, desfasurate in iunie si iulie.