Un oficial al guvernului german, responsabil pe probleme africane, Gunther Nooke, acuza China intr-un interviu publicat joi ca prin achizitionarea de terenuri in Africa se face vinovata de foametea care afecteaza in prezent mai multe zone.

"In cazul Etiopiei, este probabil ca vanzarea masiva a terenurilor unor companii sau unor tari precum China, care doresc sa practice agricultura intensiva, sa aduca profit unei mici elite. Dar ar fi mai util pentru populatie daca guvernul s-ar preocupa de imbunatatirea structurilor de productie agricola din propria tara ", a declarat el pentru cotidianul Frankfurter Rundschau, citat de AFP.

"Ceea ce face China in Africa nu este in totalitate rau. Dar, a nu consacra agricultura decat exportului ar putea conduce la conflicte sociale majore, in cazul in care micii fermieri isi pierd terenurile si mijloacele de subzistenta", a adaugat responsabilul german.

"Investitiile chineze ar putea avea o latura pozitiva prin a arata modul in care agricultura intensiva ar putea fi profitabila in Africa", a mai spus Nooke.

Seceta care afecteaza tarile din Cornul Africii, cea mai grava din ultimii 60 de ani, ameninta 12 milioane de persoane din Somalia, Kenya, Etiopia, Djibouti, Sudan si Uganda.

Situatia este deosebit de grava in Somalia, devastata si de razboiul civil. ONU a declarat oficial foamete in doua regiuni din sudul tarii, zone controlate de insurgentii islamisti Shebab.

Citeste si: Hillary Clinton: SUA spun NU colonialismului chinez in Africa