O organizatie a ateilor din Statele Unite a depus o plangere penala intr-un tribunal din Manhattan, in care solicita oficialilor din New York sa nu instaleze o cruce la memorialul de la World Trade Center, dedicat victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2001, transmite FoxNews. The American Atheists afirma ca prezenta crucii este neconstitutionala, "un amestec al bisericii cu statul".

Crucea de la WTCFoto: Reuters

Organizatia, care sustine "separatia absoluta" a guvernului si a religiei, a depus o plangere prin care incearca sa blocheze instalarea crucii, pe motivul ca acesta nu trebuie expusa "daca nicio alta religie sau filozofie nu va fi onorata".

Crucea, realizata din doua grinzi de otel descoperite intacte dupa prabusirea Turnurilor Gemene, a fost construita initial in interiorul unei biserici din sudul cartierului Manhattan. La sfarsitul saptamanii trecute, crucea a fost instalata in interiorul Muzeului Memorial dedicat victimelor atacului din 2001.

"Crucea de la WTC a devenit un simbol crestin. A fost binecuvantata de asa-numiti oameni sfinti si prezentata ca o amintire a faptului ca Dumnezeului lor, care nu s-a deranjat sa opreasca musulmanii teroristi sau sa previna ca 3.000 de oameni sa fie ucisi in numele sau, i-a pasat doar atat cat sa reverse asupra noastra niste resturi care seamana cu o cruce. Este o afirmatie cu adevarat ridicola", a declarat presedintele grupului, Dave Silverman.

Organizatorii muzeului sustin ca crucea ar trebui sa aiba locul ei in cadrul memorialului. "Crucea este o parte importanta a angajamentului nostru de a aduce inapoi un memento fizic palpabil, care ne spune istoria zilei de 11 septembrie 2001 asa cum nimic altceva nu o poate face", a declarat presedintele 9/11 Memorial, Joe Daniels.

FoxNews precizeaza ca The National September 11 Memorial and Museum din cadrul World Trader Center Foundation, Inc. este scutit de impozitul pe venitul federal. Venitul organizatiei din 2010 a totalizat aproape 90 de milioane de dolari, 70 de milioane provenind din subventii guvernamentale.