Politia norvegiana, care se ocupa cu investigarea atacului terorist in urma caruia au murit 76 de persoane, a detonat un depozit de explozibil de la ferma inchiriata de Anders Breivik, transmite The Guardian.

Ferma lui Anders Breivik, autorul dublului atentatFoto: Reuters

Detectivii sunt de parere ca Anders Breivik a construit bomba vineri, chiar in ziua atacului terorist cu bomba din Oslo care a ucis opt persoane, el folosind ingrasamantul pe care il cumparase sub pretextul ca ar fi agricultor. Explozia controlata de marti seara a avut loc dupa ce politia a dezvaluit numele a patru victime, trei persoane prinse in explozia din centrul capitalei norvegiene si o alta impuscata pe insula Utoya.

Politia nu va dezvalui insa cantitatea de explozibil gasita la ferma din Rena, situata la aproximativ 160 de kilometri de nordul Oslo. Pe masura ce investigatiile continua, oficialii din politie se indoiesc de afirmatiile facute de Breivik, si anume ca ar mai exista doi complici care se afla in libertate. La prima sa infatisare in fata tribunalului din Oslo, Breivik a declarat ca atacurile ar avea legatura cu inca doua celule teroriste.

Janne Kristiansen, seful serviciilor secrete norvegiene, a spus ca nu exista dovezi in ceea ce priveste presupusa legatura dintre Breivik si extremistii de dreapta din Marea Britanie sau de altundeva. "Pot sa va confirm, la acest moment, ca nu exista probe sau nu avem indicii ca Breivik ar fi facut parte dintr-o miscare mai ampla sau ca el ar fi avut legaturi cu alte celule teroriste", a declarat aceasta pentru BBC. Kristiansen a adaugat ca nu-l credea nebun pe autorul atacurilor, ci pur si simplu foarte calculat si rau, cineva care cauta lumina reflectoarelor.