Primarul Kandaharului, marele oras din sudul Afghanistanului, a fost ucis de un taliban kamikaze care si-a ascuns bomba sub turban, relateaza The Guardian, care precizeaza ca aceasta tehnica a fost folosita pentru prima oara la inceputul acestei luni, in moscheea in care avea loc ceremonia funerara a fratelui vitreg al presedintelui Kamid Karzai, Ahmed Wali Karzai.

Abdul Manan, un angajat al municipalitatii, a explicat ca primarul iesise din birou in gradina, unde a dat un telefon.

In acel moment, asasinul s-a aruncat asupra lui si a detonat bomba.

Motivul uciderii pare a fi ordinul primarului de a fi distruse locuintele ilegale construite de afghani pe terenuri care nu le apartineau. Doi copii au fost ucisi marti in timpul lucrarilor de demolare, a afirmat parintele acestora.

Chestiunile funciare sunt foarte sensibile in Kandahar, unde puternicul frate vitreg al presedintelui era acuzat in mod regulat ca profita de forta sa pentru a acapara terenuri pentru proiecte imobiliare sau in profitul familiei Karzai.

Atacul, revendicat de insurgentii talibani, este o noua lovitura pentru seful statului afghan, in conditiile in care primarul Kandaharului, Ghulam Haidar Hameedi, era un apropiat al presedintelui, noteaza AFP. In afara de fratele sau vitreg, ucis in 12 iulie tot in Kandahar, Hamid Karzai si-a pierdut si un apropiat consilier si prieten, Jan Mohammad Khan, ucis in 17 iulie de kamikaze la Kabul.

Primarul este al patrulea inalt oficial al strategicei provincii Kandahar care este ucis de la inceputul anului, o serie ingrijoratoare pentru NATO, in momentul in care fortele sale au inceput sa se retraga din aceasta tara si sa transfere responsabilitatile fortelor nationale.

Aceste procese progresive ar trebui sa se definitiveze in 2014, o data cu plecarea tuturor soldatilor straini care sustin fragilul guvern de la Kabul.