Europarlamentarul italian Mario Borghezio spune ca ideile norvegianului Anders Behring Breivik, autorul masacrului de vineri in urma caruia au fost ucisi 76 de oameni, sunt "bune", unele chiar "excelente", transmite BBC News.

Borghezio, care face parte din partidul de extrema-dreapta "Liga Nordului", a condamnat violenta atacurilor lui Breivik, dar a sustinut pozitia acestuia fata de islamism.

"Liga Nordului" este parte a coalitiei de guvernare de la Roma, condusa de premierul Silvio Berlusconi.

Comentariile lui Borghezio, facute intr-un interviu la radio, au starnit indignare in randul opiniei publice, opozitia cerand demisia din PE a europarlamentatului italian.

Justificarea lui Anders Behring Breivik pentru uciderea a 76 de persoane a fost ca a vrut sa provoace daune maxime pentru Partidul Laburist, de guvernamant in Norvegia, care nu a reusit sa inaspreasca politica de imigratie.

"O parte dintre ideile pe care le-a exprimat sunt bune, cu exceptia violentei, unele sunt grozave", a spus Mario Borghezio pentru postul de radio Il Sole-24 Ore.

El a precizat ca este de acord cu "opozitia lui Breivik fata de Islam si acuzatiile explicite ca Europa s-a predat inainte de a lupta impotriva islamizarii".

"Liga Nordului", partid regionalist partener la guvernare in Italia, este cunoscut pentru retorica sa antiimigranti si antiislam.

Mario Borghezio nu este singurul politician de extrema-dreapta care si-a exprimat sustinerea pentru actiunile lui Anders Behring Breivik.

Un membru al partidului "Frontul National" din Franta a fost suspendat dupa ce a scris pe blogul sau o pledoarie in apararea atacatorului norvegian.

Jacques Coutela l-a descris pe Breivik drept "principalul aparator al Occidentului", comparandu-l cu Carol Martel, lider al secolului VII, cunoscut pentru stoparea expansionismul islamic in Europa occidentala.

De asemenea, liderul organizatiei ultra-nationaliste "Liga Apararii Engleze", Stephen Lennon, a spus ca masacrul din Norvegia a fost un apel de trezire.

"Ce s-a intamplat in Oslo arata cat de disperati devin unii oameni in Europa. Este o bomba cu ceas. Daca nu se ofera acestei frustrari si furii o voce, o platforma ca aceasta - o modalitate de a refula emotiile intr-un mod democratic -, vor aparea monstri ca acest nebun", a spus Lennon.