Dupa intrarea Ucrainei in zona de comert liber cu Uniunea Europeana, ea ar putea pierde in primii ani intre 6 si 8 miliarde de dolari anual, crede expertul rus Aleksandr Shirov, citat de top.rbc.ru. Potrivit spuselor sale, intrarea Urainei in acea zona va conduce la stabilirea unui regim vamal mult mai sever cu Rusia. „Daca vom introduce regimul vamal la granita cu Ucraina, care va deveni, automat, granita zonei de comert liber cu UE, pierderile primilor ani se vor cifra la aproximativ 6-8 miliarde de dolari”, a spus analistul, precizand ca „8 miliarde de dolari inseamna pentru economia ucraineana 5% din PIB”.

In shimb, afirma Shirov, daca Ucraina ar adera la Uniunea Vamala Rusia, Belarus si Kazahstan, Kievul nu ar avea decat de castigat. „De fapt, vorbim de un castig direct al Ucrainei determinat de faptul ca vor fi anulate o serie de taxe, va fi redus pretul la gaze naturale, vor dispare taxele de import la petrol si gaze, iar castigul se va cifra undeva la 8 miliarde de dolari", crede expertul.

„Nu sunt numai efecte de moment, dar si efecte pe termen lung, care insa trebuie calculate si evaluate. n ceea ce priveste efectele aderarii la zona de comert liber cu UE, potrivit estimarilor noastre singurul efect va consta intr-o crestere a importurilor cu 12-13%. Ceea ce va antrena probleme cu balanta de plati. Iar Ucraina se confrunta deja de ceva timp cu astfel de probleme”, a amintit expertul.