Comentatorul conservator american Glenn Beck a fost criticat luni dupa ce a comparat victimele atacului de vinerea trecuta, de pe insula norvegiana Utoya, cu Tineretul Hitlerist, o organizatie ce a functionat in Germania nazista, transmite CNN. Anders Behring Breivik, presupusul autor al atacurilor din Norvegia, a ucis 68 de persoane ce participau la adunarea tinerilor laburisti de pe insula Utoya.

Glenn BeckFoto: Agerpres

In timpul emisiunii sale de la radio, Beck a spus ca asasinatele au fost "opera unui nebun", adaugand ca Breivik este "la fel de rau ca Osama bin Laden".

Realizatorul american, cunoscut pentru declaratiile sale controversate, s-a intrebat apoi ce cautau victimele intr-o tabara de vara a Partidului Laburist, formatiunea conservatoare ce conduce Norvegia: "Tabara suna un pic, stiti, ca Tineretul Hitlerist sau ceva de genul acesta. Cine organizeaza o tabara pentru copii unde totul e despre politica? Deranjant!".

CNN scrie insa ca si o organizatie fondata de Beck in 2009 ("9/12 Project") organizeaza tabere cu tema politica in SUA, dand ca exemple cele din Colorado si Danville. In aceste tabere, elevii participa la dezbateri despre Constitutia americana, fondatorii Statelor Unite sau "valorile si principiile care sunt piatra de temelie a natiunii noastre".

Potrivit informatiilor aparute in ultimele zile, Anders Behring Breivik este un extremist de dreapta, care a sustinut ca a vrut "sa opreasca colonizarea islamica a tarii".

CNN precizeaza ca Beck a condamnat atacurile de vineri din Norvegia, insa aminteste si de o declaratie a realizatorului american, care a spus toamna trecuta ca "Europa va avea probleme cu Islamul radical". Beck l-a citat si pe politicianul olandez Geert Wilders, afirmand: "corectitudinea politica si multiculturalismul omoara Europa. Wilders are dreptate".

Torbjorn Eriksen, fostul ofiter de presa al premierului norvegian, a spus ca Beck "a coborat la cel mai de jos nivel. Tinerii activisti politici se aduna la Utoya de 60 de ani, pentru a invata si a fi parte a democratiei, exact contrariul lucrului reprezentat de Hitler. Comentariile lui Glenn Beck sunt ignorante, incorecte si foarte dureroase".

Anders Behring Breivik (32 de ani) a marturisit ca este autorul atentatului cu masina-capcana din centrul Oslo si al atacului armat de pe insula Utoya, soldate cu 76 de morti.