In viitorul apropiat, Moldova ar putea deveni pentru Rusia strainatate indepartata: Parlamentul republicii a adoptat in prima lectura un proiect de lege care inaspreste conditiile de intrare pe teritoriul statului pentru cetatenii straini, scrie Nezavisimaia gazeta. Dupa ce noul act normativ va intra in vigoare, rusii vor fi obligati sa prezinte granicerilor moldoveni documente care sa confirme scopul vizitei – invitatie, rezervare hotel, bilet de intoarcere. Parlamentarii de la Chisinau au explicat pentru Nezavisimaia gazeta ca, in cazul de fata, legislatia tarii este adusa in conformitate cu cea europeana.

Granicerii au dreptul sa solicite celor care intra pe teritoriul Moldovei dovada ca ei sunt, cu adevarat, oaspeti. In plus, este vorba despre o cerinta a Uniunii Europene, la care intentioneaza sa adere tara noastra. Unele articole ale legii impun si o modificare in sensul simplificarii procedurii. Este ceea ce se va dezbate la urmatoarea noastra sedinta”, a declarat presedintele de onoare al Partidului democrat, deputatul Dumitru Diacov.

In ceea ce priveste inasprirea conditiilor, ele sunt valabile in egala masura si pentru europeni, si pentru rusi.

Publicatia aminteste ca, in virtutea vechilor norme, rusii si alti cetateni ai CSI nu au nevoie de viza pentru intrarea in Moldova. Pentru cetatenii UE, aceasta taxa a fost introdusa recent. Totusi, este greu de crezut ca granicerii moldoveni vor cere belgienilor, nemtilor, francezilor sau vizitatorilor veniti din alte state europene invitatia in baza careia se efectueaza deplasarea sau chitanta de rezervare hotelierea.

Oricum, cu exceptia romanilor, nu prea sunt multi europeni care au rude in aceasta tara intepenita intre trecut (Rusia) si viitor (UE). Prin urmare, inasprirea conditiilor este destinata cu precadere rusilor si, poate, ucrainenilor, care au introdus pentru moldovenii care traverseaza granita ucraineana conditia de a avea asupra lor 1200 dolari, pentru a-si dovedi independenta financiara.

Presedintele interimar al Moldovei, Marian Lupu, a cerut in repetate randuri liderului ucrainean, Viktor Ianukovici sa renunte la aceasta masura draconica fata de vecini, dar oficialii din Kiev nu au satisfacut pana acum aceasta solicitare.

Rusia nu numai ca nu a introdus restrictii pentru intrarea moldovenilor, dar a extins asupra lor avantajele de care beneficiau pana acum ucrainenii: ei pot ramane pe teritoriul Rusiei timp de 90 de zile fara vreo inregistrare speciala. O prevedere care a permis multor moldoveni sa asigure un venit familiilor lor.