Tatal lui Anders Behring Breivik, autorul dublului atentat din Norvegia, a declarat ca ii este rusine si se simte dezgustat de faptele fiului sau si ca acesta ar fi trebuit mai degraba sa se sinucida decat sa omoare atatia oameni, transmite CBS News.

Jens David Breivik, fost diplomat, care acum locuieste in sudul Frantei, a povestit ca a aflat despre atacurile fiului sau citind presa pe internet. "Nu mi-a venit sa cred, am inmarmurit si nu puteam deloc sa inteleg", a spus el.

Parintii lui Anders Behring Breivik au divortat in 1980, tatal sau mutandu-se la Londra, in timp ce el si mama sau au locuit la Oslo.

Intr-un interviu pentru tabloidul suedez Expressen, Jens Breivik a explicat ca nu a mai avut nicio legatura cu fiul sau din 1995 (cand Anders avea 16 ani), cu exceptia unei scurte convorbiri telefonice in urma cu circa 10 ani.

"Nu ma simt tatal sau", a spus Jens Breivik. "Cum a putut sa omoare atatia oameni nevinovati si sa continue sa creada ca ce a facut e in regula? Ar fi trebuit sa-si ia si propria viata, asta ar fi trebuit sa faca", a afirmat tatal celui care a revendicat atacurile de vineri din Norvegia, soldate cu 76 de morti.

"Va trebui sa traiesc cu aceasta rusine pentru tot restul vietii, lumea ma va asocia mereu cu el", a continuat Jens Breivik.

Intrebat ce i-ar spune fiului sau daca ar avea ocazia sa vorbeasca cu el, Jens Breivik a spus ca "nu stie daca Anders il va asculta". "Cred ca traieste pe alta lume, nu cred ca va intelege".

El a adaugat ca fiul sau trebuie sa reflecteze la durerea si suferinta pe care le-a provocat. "A distrus atat de multe vieti, trebuie sa se gandeasca la consecinte", a spus Jens Breivik.

Luni, politia a imprejmuit casa lui Jens Breivik din Franta, pentru a-i asigura protectie, dupa ce reporteri si fotografi s-au adunat in numar mare in fata locuintei sale.