O inregistrare video in care Arnaud Lagardere se prezinta fara pudoare alaturi de noua sa prietena, un top-model in varsta de 20 de ani, a relansat in Franta dezbaterile despre motivatia si capacitatea acestui patron atipic, al carui grup controleaza 7,5% din EADS si mai multe canale media importante din Franta, relateaza AFP.

Arnaud Lagardere si Jade ForetFoto: YouTube

Vizionat de peste 750.000 de internauti in mai putin de o saptamana, videoclipul prezinta o sedinta foto pentru revista belgiana Le Soir. Arnaud Lagardere, in varsta de 50 de ani, apare alaturi de Jade Foret, un manechin de 20 de ani.

Inlantuiti, cei doi indragostiti povestesc cum s-au intalnit si isi promit o iubire "fara limite", intrerupandu-si confesiunile cu sarutari. Manechinul apare apoi in poze lascive in bratele prietenului sau, patronul unul grup cu 27.000 de salariati si cu o capitalizare de 3,6 miliarde de euro pe bursa.

Arnaud Lagardere, care va prelua anul viitor presedintia consiliului de administratie al gigantului european al apararii si aeronauticii EADS, a tinut in mai multe randuri prima pagina a ziarelor cu viata sa privata.

Unicul mostenitor al tatalui sau Jean-Luc, caruia i-a succedat la conducere, dupa decesul sau din 2003, a dezmintit in trecut, in 2007 si apoi in 2009, zvonuri legate de homosexualitatea sa.

Dincolo de comentariile picante de pe net, exhibarea vietii sale private a suscitat in grupul sau si in mediul economic intrebari asupra capacitatilor si a motivarii acestui patron, pasionat de tenis si de karting si care are o reputatie de diletant.

"Nu are fizicul necesar pentru un costum care este prea mare pentru el", l-a criticat, sub protectia anonimatului, un fost angajat care a lucrat alaturi de Arnaud Lagardere, acuzand gestiunea "veleitara" si "haotica" a grupului.

Potrivit unui analist, care doreste si el sa ramana anonim, acesta nu participa la intalnirile cu investitorii si, in afara de prezentarea rezultatelor financiare, "da impresaia ca nu este prezent in conducerea cotidiana a grupului si ca nu stapaneste in detaliu activitatile".

"Conduce inca Arnaud grupul Lagardere?", se intreba luni, in deschidere, cotidianul economic La Tribune.

Deciziile recente de a ceda divizia internationala a revistelor grupului, printre care si editiile din afara Frantei ale Elle, precum si intentia sa de a-si ceda participatiile minoritare, in special la Canal+, au fost salutate de piata.

Dar aceste decizii strategice sunt opera actualului director financiar Dominique d'Hinnin si analistii arata ca Arnaud Lagardere s-a remarcat mai degraba prin achizitii costisitoare in domeniul sportului, devenit o prioritate a grupului, dar care au dezamagit pana in prezent.

Investitorul Guy Wyser-Pratt, care detine 0,5% din actiunile grupului, a incercat in van in 2010 sa reformeze statutul de la Lagardere, care face din Arnaud singurul stapan, cu doar 9,6% din capital.

Acest video risca mai ales sa "demotiveze" salariatii, considera fostul colaborator al lui Arnaud. "Arata ca nu ii pasa de nimic, oamenii au impresia ca el se indreapta spre o sinucidere colectiva", afirma fostul colaborator.

"Cred ca este o sinucidere economica", spune si un profesionist al comunicatiilor, fin cunoscator al grupului. Sub acoperirea anonimatului, el vede aici "provocarea" unui "copil rasfatat".