Pasaje-cheie din manifestul lui Anders Behring Breivik au fost copiate aproape cuvant cu cuvant din manifestul unui alt terorist celebru: Theodore Kaczynski, supranumit de FBI Unabomber, relateaza slate.fr.

Breivik si UnabomberFoto: Hotnews

Theodore Kaczynski, supranumit Unabomber pentru "UNiversity and Airline Bomber" de catre FBI este un activist si terorist american. Matematician de profesie, ecologist si neo-ludist, acest barbat a fost considerat de FBI drept un geniu a incercat sa devina ucigasul perfect anonim, trimitand colete-capcana unor persoane pe care le considera ca sustinand societatea tehnologica.

Dupa cum relateaza si The Daily Telegraph, Breivik a dat "copy-paste" la aproape zece pasaje-cheie din manifestul de 35.000 de cuvinte scris de Unabomber, inlocuind doar "stangist" cu "marxist". Descoperirea a fost facuta de bloggerii norvegieni.

Pe site-ul sau de Internet, biroul federal il descria pe Unabomber drept un "wolf bomber" capabil sa fabrice "bombe nedetectabile pe care le trimitea la tinte aleatorii, ceea ce oferea false indicii pentru a insela autoritatile".

Tinta lui Unabomber era societatea tehnologica si progresul care decurgea din industrializare. De aceea, coletele sale capcana vizau intotdeauna indivizi implicati mai mult sau mai putin in activitati legate de dezvoltarea unei societati a serviciilor si a tehnologiei.

Prima sa bomba de factura artizanala a explodat in 1978 la universitatea din Chicago. Ea viza un profesor de informatica. O alta a fost adresata proprietarului unui magazin de computere, altele unui genetician sau unui exponent al industriei publicitare, ucis intr-o explozie din 1994. In total, 17 explozii revendicate au ucis trei persoane si au ranit alte 23 in aproape 18 ani. Matematicianul a fost arestat in 1996.

Daca se vorbeste din nou despre Theodore Kaczynski, la 15 ani de la arestarea sa, este pentru ca, asa cum a demonstrat site-ul VG.no, Anders Behring Breivik s-a inspirat pe larg din lucrarea sa Societatea industriala si viitorul sau pentru a redacta manifestul de 1.500 de pagini in care explica modul in care si-a procurat armele sau cum a fabricat explozibilul.

Exemplu:

  • "Una dintre manifestarile cele mai raspandite ale nebuniei lumii noastre este stangismul, iar o discutie despre psihologia stangismului poate servi drept introducere la problemele societatii moderne in general", se poate citi in manifestul lui Kaczynski.

Behring Breivik se multumeste sa inlocuiasca "stangismul" cu "multiculturalismul".

  • "Una dintre manifestarile cele mai raspandite ale nebuniei lumii noastre este multiculturalismul, iar o discutie despre psihologia multiculturalismul poate servi drept introducere la la discutarea problemelor Europei Occidentale in general".

Pentru Unabomber - si poate ca acestea sunt tezele care l-au sedus pe suspectul in cele doua atentate din Norvegia - progresul tehnologic conduce la un dezastru ineluctabil, astfel incat este nevoie de o noua miscare revolutionara dedicata eradicarii societatii tehnologice.

O miscare ce, potrivit matematicianului, ar trebui sa tina la departare "stangistii", pe care ii asimileaza cu societatea moderna. Aceasta rezoneaza cu declaratia lui Behring Breivik care revendica cu sange rece "folosirea terorismului ca mijloc de ridicare a maselor" pentru a lupta impotriva multiculturialismului din societatea norvegiana.