Audierea lui Anders Behring Breivik, care a revendicat atentatele soldate cu 93 de morti in Norvegia, are loc luni, cu usile inchise, la ora locala 13,00 (11,00 GMT), in conformitate cu solicitarea politiei, a anuntat un oficial al tribunalului, citat de AFP. In timpul acestei audieri, judecatorul va decide daca Behring Breivik va fi cercetat in stare de libertate sau va fi arestat preventiv.

Breivik zambeste la iesirea din tribunalFoto: Reuters

Ucigasul solicitase, prin vocea avocatului sau, o audiere publica la care sa se prezinte imbracat "in uniforma".

"Audierea va fi inchisa si publicului si presei", a precizat reprezentantul tribunalului.

In timpul acestei audieri, politia va cere arestarea preventiva a lui Behring Breivik pentru opt saptamani, dublu fata de procedurile obisnuite.

UPDATE Audierea s-a terminat in jurul orei 12,30 GMT iar Anders Behring Breivik a parasit tribunalul. Judecatorul Kim Kim Heger urmeaza sa se pronunte asupra cererii de arest preventiv.

Imaginile televiziunii TV2 au aratat o coloana de masini de politie care paraseau tribunalul, cu girofarurile pornite.

UPDATE (16.40) Judecatorul Kim Heger a hotarat arestarea preventiva a lui Anders Breivik pentru opt saptamani, primele patru in izolare completa - el nu va avea acces la presa, nu va putea primi scrisori sau vizite, cu exceptia avocatului sau.

Masura arestarii preventive poate fi extinsa.

Breivik a sustinut in fata judecatorului ca are mai multi colaboratori.

"Acuzatul a facut astazi declaratii care impune continuarea investigatiilor. El a spus ca ", a precizat judecatorul Kim Heger intr-o conferinta de presa.

Breivik declarase anterior ca a actionat singur.

Potrivit judecatorului, Breivik si-a recunoscut faptele, fara a pleda vinovat, sustinand ca "a vrut sa salveze Norvegia si Europa occidentala de ".

  • Pedeapsa maxima pe care Anders Breivik o poate primi este de 21 de ani

In ciuda carnagiului provocat, pedeapsa maxima care-i poate fi aplicata lui Anders Breivik este de doar 21 de ani, noteaza Telegraph.

Un detinut trebuie sa ramana cel putin 10 ani in inchisoare iniante de a fi eligibil pentru eliberare conditionata, potrivit sitemului judiciar din Norvegia.

Aceasta inseamna ca Breivik ar putea fi eliberat cel mai devreme in 2021.

Cu toate acestea, este tehnic posibil ca un infractor sa petreaca tot restul vietii in inchisoare, indiferent de condamnarea primita.

Conform sistemului penal din aceasta tara, un detinut care executa o pedeapsa nedeterminata trebuie sa demonstreze, pentru a-i fi acceptata eliberarea conditionata, ca nu mai reprezinta un pericol pentru societate.

Natura si gravitatea faptelor lui Breivik presupune ca acesta va fi mereu considerat un risc pentru societate.

Un numar de cinci ani de inchisoare poate fi adaugat pedepsei cand aceasta urmeaza sa expire, astfel ca un judecator poate cere de fiecare data prelungirea cu cate cinci ani a condamnarii.

Totodata, exista si o evaluare continua a detinutului, ceea ce inseamna ca infractorul poate fi eliberat oricand autoritatile considera ca acesta nu mai reprezinta un pericol.

Premierul norvegian Jens Stoltenberg a declarat ca evenimentele de vineri reprezinta cea mai mare atrocitate produsa in aceasta tara de la al doilea razboi mondial si a atras atentia ca sistenul penal din Norvegia trebuie reanalizat.