AndersBehringBreivikvreasa spuna, luni, Norvegiei si lumii intregi de ce aucis celputin 93de persoanein atacurile de vineri de la Oslo. El va aparea luni pentru prima data in fata justitiei, a spus avocatul sau citat de Reuters.

Autointitulandu-se "cruciatimpotriva islamului" intr-unmanifeston-line de 1.500 de pagini, ucigasulin masa in varsta de 32 deani,are acum ocazia sa-si expliceactiunile pe carele-a considerat "crude,dar necesare".

Avocatulsau, GeirLippestad, a spus caBreivik a recunoscut atacul cu bomba asupra sediului guvernuluidin Oslo si atacul armat din tabara de tineret de pe Insula Utoya, darca elneagaoricevinapenala.

Anders Breivik a fost pus sub acuzare pentru acte teroriste, dupa ce si-a recunoscut faptele in timpul interogatoriilor. El le-a marturisit anchetatorilor ca planuise atacurile cu mult timp inainte.

Conform procedurilor instantei norvegiene, judecatorul va decide ramanerea lui Breivik in arest timp de pana la patru saptamani. Decizia poate fi reinnoita.

Luni se va decide, de asemenea, daca Breivik va avea parte de un proces public, asa cum a spus ca si-ar dori.

In conformitate cu legislatianorvegiana, el poateficondamnat lamaximum21 de anide inchisoare, dar perioada poatefiprelungita in cazul in careinstantadecideca exista un riscderecidiva.

"Teoretic,el poatestain inchisoarepentru tot restulvietii sale", a declaratun profesor de dreptpenalla Universitatea dinOslo, scrie Reuters.