Anders Behring Breivik, norvegianul de 32 de ani arestat vineri si considerat vinovat pentru ambele atacuri, a fost pus sub acuzare pentru acte de terorism, dupa ce a recunoscut, in timpul interogatoriului, ca a deschis focul pe insula Utoya, anunta ABC News. Potrivit sursei citate, el a fost "cooperant" cu anchetatorii, insa interogatoriul a decurs, totusi, greu. Intre timp, autoritatile au dat publicitatii cel mai nou bilant al atacurilor: 92 de morti si 4-5 persoane disparute pe insula Utoya, unde a avut loc atacul armat, potrivit AFP.

Anders Behring Breivik, autorul atacurilorFoto: Aftenposten.no

Cel mai probabil, cei 4-5 disparuti au cazut sau s-au aruncat in apa in timpul atacului, trupurile lor fiind acum cautate in apele din zona insulei.

Politia norvegiana incearca sa stabileasca daca Anders Behring Breivik, un barbat cu convingeri nationaliste, membru al organizatiei de tineret a Partidul Progresului (de extrema dreapta) a avut complici sau a actionat singur.

Intre timp, Europol, Organizatia pentru combaterea criminalitatii a Uniunii Europene, a constituit o celula de criza, in incercarea de a stabili daca exista conexiuni in afara Norvegiei in cazul atentatului sau acesta a fost organizat doar din interiorul tarii.

Desi atacul a fost revendicat, initial, de catre gruparea Ansar al-Jihad al-Alami, politia norvegiana sustine ca nu ar fi vorba despre un atentat terorist cu implicatii internationale.