La o zi dupa dublul atac din Norvegia, soldat cu 92 de morti, mobilul ramane un mister, insa primele indicii conduc spre portretul unui "fundamentalist crestin", mare amator de vanatoare si jocuri video, cu orientari spre extrema dreapta, scrie AFP. Arestat vineri de politistii norvegieni, Anders Behring Breivik, un tanar de 32 de ani cu parul blond (potrivit fotografiilor postate pe profilul sau de Facebook, in conditiile in care autoritatile nu au dat publicitatii imagini cu atacatorul) nu s-a mai aflat pana acum in atentia Politiei. In aceste conditii, comenteaza AFP, mobilul celui mai sangeros atac care a lovit Norvegia de la al doilea razboi mondial incoace ramane un mister.

Tot de pe profilul de Facebook al principalului suspect, presa a aflat ca Anders Behring Breivik se declara "fundamentalist crestin", iar un responsabil al Politiei din Oslo a confirmat ca barbatul are opinii politice "de dreapta": "Suspectul are in mod sigur inclinatii politice de dreapta si convingeri anti-musulmane, insa nu putem spune deocamdata daca acesta este motivul gestului sau", a declarat comisarul de politie Sveinung Sponheim la televiziunea publica norvegiana NRK.

Produse in doar o ora, ambele atacuri de vineri au parut sa aiba ca principala tinta Partidul muncitoresc norvegian, condus de premierul Jens Stoltenberg.

Anders Behring Breivik a fost arestat vineri dupa ce a deschis focul asupra participantilor la o intrunire a aripii de tineret a partidului premierului norvegian, pe insula Utoya, ucigand 85 de persoane. Alte 7 persoane si-au pierdut viata in atacul cu bomba comis cu doar o ora mai devreme, in centrul orasului Oslo, in apropierea unei cladiri guvernamentale. Surse din cadrul anchetei au declarat ca Anders Behring Breivik a fost vazut si la locul atacului cu bomba, fiind considerat autorul ambelor atentate.

Potrivit informatiilor postate pe profilul sau de Facebook, Anders Behring Breivik se declara "conservator", "crestin", pasionat de vanatoare si de jocuri precum "World of Warcraft" sau "Modern Warfare 2". El este membru al organizatiei de tineret a Partidul Progresului - formatiune nationalista.

Anders Behring Breivik este celibatar si este directorul fermei Breivik, lucru care ii putea oferi acces la substante chimice ce pot fi folosite pentru a prepara explozibili.

De altfel, AFP anunta ca barbatul cumparase, in mai anul acesta, nu mai putin de 6 tone de ingrasaminte chimice, din care ar fi putut fabrica explozibil.