La sfarsitul lunii iulie – inceputul lunii august va incepe o ampla inventariere a pamanturilor si patrimoniului arendate in Crimeeflota ra Flotei ruse din Marea Neagra, scrie Nezavisimaia gazeta. La incheierea acestei operatiuni, care va dura, probabil, cativa ani, partea ucraineana va putea revendica fie restituirea unei parti a proprietatilor fie majorarea chiriei, sustin expertii.

„In toti ani scursi dupa 1997, cand au fost semnate acordurile interstatale privind baza flotei rusesti, Rusia nu a platiti Ucrainei pentru arenda, stergand in fiecare an aproximativ 100 milioane de dolari din vechea datorie la gaze, cumulata pana in 1997. Dupa finalizarea inventarului, pretul chiriei va fi modificat, dar nimeni nu stie cu exactitate cat va primi flota sub numele de baza din Crimeea. Poate ne-au platit mai mult sau, dimpotriva, poate noi am platit mai mult”, a explicat unul dintre functionarii rusi participanti la negocierile pe aceasta tema.

In mai 2006, Ucraina si Rusia au semnat, dupa indelungi si dificile discutii, un acord de inventariere a flotei. Dar numai in 2008, dupa mai multe scandaluri, comisia mixta a convenit oridinea si mecanismul operatiunii. Oficial, in toata aceasta perioada s-a lucrat.

In aprilie anul curent, s-a anuntat ca au fost inventariate 190 din cele 400 de parcele de teren arendate. Tot atunci s-a precizat ca lucrarile vor continua pana in 2013.