​Fortele liderului libian Muammar Gaddafi au minat instalatiile petroliere din portul strategic Brega, ca sa le poata arunca in aer daca regimul sau pierde controlul asupra orasului, a declarat un inalt oficial al rebelilor, citat de FoxNews. Declaratia lui Mahmoud Jibril a venit la cateva zile dupa ce trimisul special al Rusiei pentru Libia a spus ca Gaddafi are "un plan sinucigas" prin care va arunca in aer Tripoli, in cazul in care capitala va fi cucerita de rebeli.

Rebeli, langa BregaFoto: Agerpres

Jibril, care este seful diplomatic al Consiliului National de Tranzitie, a afirmat ca trupele liderului libian au minat si campurile petrolifere, fara insa sa indice care anume.

"Din nefericire, Brega este in prezent un imens camp minat. Am descoperit ca au pus mine peste tot. Chiar si unele instalatii, unele campuri petrolifere au fost pline de bombe, de explozivi", a spus Jibril, dupa o intalnire cu ministrul spaniol de externe, Trinidad Jimenez.

Jibril a afirmat ca minarea instalatiilor si a campurilor de petrol este un semnal ca regimul lui Gaddafi se teme ca nu mai poate controla Brega pentru mult timp, "iar drumul pe care au ales sa mearga este acela de a distruge totul".

In prezent, rebelii controleaza majoritatea regiunilor estice din Libia si incearca sa cucereasca Brega. Ofensiva lor, declansata saptamana trecuta, s-a lovit insa de un obstacol major, dupa ce 27 de rebeli au murit marti in urma unui bombardament al fortelor guvernamentale.

Fortele rebele s-au retras din oras, iar comandantii lor au spus ca minele puse de soldatii lui Gaddafi le-au oprit inaintarea.

Trimisul special al Rusiei pentru Libia a spus recent ca Gaddafi are "un plan sinucigas" prin care va arunca in aer Tripoli, in cazul in care capitala va fi cucerita de rebeli.

"Premierul libian mi-a spus: daca rebelii cuceresc orasul, il vom acoperi cu rachete si-l vom arunca in aer", a declarat Mihail Margelov.