America Centrala, una dintre zonele cele mai afectate de catastrofe naturale din lume, a lansat, joi, un serviciu "Google meteo", o baza de date meteorologice impartita intre cele sapte tari din subregiune, informeaza AFP.

"Aceasta este Google-ul informatiilor meteo din America Centrala", a declarat directorul tehnic al proiectului, Normal Avila, la prezentarea bazei de date. Informatiile provin de la 150 de statii meteorologice din tarile din America Centrala, ai caror lideri s-au reunit, vineri, in cadrul unui summit la San Salvador, pe tema dezastrelor naturale.

"Informatiile ar trebui sa ne ajute in luarea unor decizii mai bune, atunci cand avem de-a face cu uragane sau furtuni puternice, pentru ca evenimentele extreme hidrometeorologice sunt principala amenintare cu care se confrunta America Centrala", a declarat Patricia Ramirez, seful Comitetul Regional de Resurse Hidraulice.

Sectorul agricol este principalul beneficiar al nou instrument.

In ultimii patruzeci de ani, in urma catastrofele naturale, s-au inregistrat 57.000 morti, 123.000 de raniti si 10 milioane de persoane stramutate in America Centrala.

Uraganul Mitch si alte fenomene naturale care au avut loc intre anii 1996 si 1999 au provocat pagube de 16 miliarde de dolari si o reducere de 1,3% din Produsul Intern Brut (PIB).