Nudistii care populau in trecut parcurile din orasele germane si plajele de la Marea Baltica devin "o specie pe cale de disparitie", din cauza schimbarilor demografice, a caderii Zidului Berlinului, a propsperitatii in crestere si a luarii in greutate tot mai accentuate a germanilor, scrie Reuters intr-un material dedicat fenomenului. Nudistii din Germania sunt tot mai grasi si mai putini, e concluzia articolului.

Adeptii miscarii Freikörperkultur (FKK) sunt din ce in ce mai putini in Germania, unde nudismul in parcuri si pe plaje se practica inca de la inceputul secolului XX.

"Societatea germana se schimba si nu mai e usor deloc sa fii naturist", a declarat Kurt Fischer, presedintele filialei germane a FKK (DFK). Asociatia sa este parte a Federatiei Olimpice Sportive din Germania (DOSB).

Nuditatea publica pe plaje sau lacuri este tolerata, iar cei care o practica nu sunt sanctionati. Cu toate acestea, unii judecatori au amendat persoane ce practicau nudismul pe trasee de catarare sau mergeau goi pe bicicleta sau pe cai.

Potrivit informatiilor, in prezent exista 500.000 de nudisti inregistrati, iar sapte milioane de germani se bronzeaza goi in mod regulat.

Fischer sustine insa ca numarul nudistilor scade cu 2% in fiecare an: "Vremurile sunt dificile".

Kurt Fischer a indentificat mai multe motive pentru acesta situatie:

* scaderea populatiei. Numarul germanilor a scazut cu 3.2 milioane in ultimele trei decenii, desi populatia totala continua sa fie de circa 82 de milioane de persoane, in special din cauza imigrantilor. "Imigrantii nu sunt interesati in nuditatea sociala", a afirmat presedintele DFK.

* Germania are una dintre cele mai mici rate ale natalitatii din lume, populatia urmand sa scada la doar 50 de milioane de persoane in 2050. Scaderea numarului de germani a cauzat o multime de probleme, afactand nu doar numarul de elevi, ci si atractia cetatenilor pentru bere, snitel sau nudism.

* Nudismul era extrem de popular in Germania de Est, fiind considerat la vremea respectiva o mica expresie a libertatii. Caderea Zidului Berlinului a schimbat insa aceasta atitudine, mai ales din cauza turistilor vest-germani care nu erau familiarizati cu fenomenul.

* Cresterea bogatiei in Germania si raspandirea asa-numitei "constiinte a modei" au afectat si ele miscare nudista, in special in estul tarii. "Cand oamenii sunt goi, nu poti face diferenta intre unul care are doctoratul si cel care strange gunoiul. Exista mai mult o atitudine egalitariana. Acum insa, omanii vor sa se diferentieze, iar una dintre modalitati este de a purta costume de baie scumpe. Nu e usor pentru un nudist intr-o astfel de societate", a afirmat Fischer.

In plus, prosperitatea a facut ca multi germani sa se ingrase.

"In Germania de Est existau mult mai multi oameni cu corpuri atractive. Insa odata cu cresterea prosperitatii, o multime de oameni s-au ingrasat si nu mai pot sa-si arate trupurile in public. Ne-am ingrasat din cauza acestei prosperitati. Nu mai e deloc foarte estetic", a declarat Brigitte, o asistenta medicala in varsta de 70 de ani, o naturista entuziasmata.

Femeia sustine ca duce dorul vremurilor in care plaje intregi si campinguri din Germania de Est erau pline de nudisti, la fel intamplandu-se si in Englischer Garten din Munchen sau in Tirgarten din Berlinul de Vest.