Pentagonul cauta oameni de stiinta care sa detecteze si sa contracareze propaganda de pe retelele de socializare, in urma revoltelor din lumea araba care au fost incurajate si organizate pe Facebook si Twitter, noteaza Daily Telegraph.

Agentia de cercetare pentru aparare a armatei Statelor Unite (DARPA) a transmis o cerere pentru experti care sa studieze "noua stiinta a retelelor sociale" si care sa poata anticipa evenimentele conturate prin intermediul acestora.

Scopul programului era sa gaseasca "mesaje voit inselatoare si dezinformari" si sa contracareze transmiterea de mesaje referitoare la operatiuni inamice, potrivit cererii formulate pe 14 iulie.

Proiectul reflecta preocuparile ofiterilor de top din armata SUA referitoare la ritmul rapid al schimbarilor politice din Orientul Mijlociu, unde retelele de socializare au servit ca motor pentru proteste la adresa unor vechi aliati ai SUA.

"Evenimente de importanta strategica si tactica pentru Fortele Armate au loc din ce in ce mai des in spatiul social online. Trebuie astfel sa fim la curent cu aceste evenimente si sa fim capabili sa ne aparam. Schimbarile care se produc in natura conflictelor prin folosirea retelelor sociale vor fi la fel de profunde precum cele care au rezultate din precedentele revolutii ale comunicarii," se arata in documentul DARPA.

DARPA a alocat 42 de milioane de dolari pentru programul de comunicare strategica in sfera sociala online, iar cei care se vor ocupa de acesta vor trebui sa testeze algoritmi prin experimente pe retele sociale.

Un posibil experiment ar putea implica "o retea de socializare inchisa" cu 2.000-5.000 de voluntari sau un joc de roluri online la care sa ia parte zeci de mii de persoane.