Convoiul de masini ce l-a transportat pe presedintele american Barack Obama in Londra, in urma cu doua luni, a fost amendat pentru ca nu a platit taxa de acces in centrul capitalei britanice, relateaza Evening Standard. In mai, primarul Londrei, Boris Johnson, a cerut americanilor sa plateasca taxa speciala de acces in centrul Londrei (congestion charge) pentru Cadillac-ul blindat al lui Obama si pentru toate celelalte masini din convoiul care a facut vizita oficiala.

Cadillac-ul supranumit "Fiara"Foto: Reuters

Primarul Londrei a spus atunci ca va cere ambasadei sa plateasca taxa si pentru Cadillac-ul blindat a lui Obama, supranumit Fiara (The Beast), dar si pentru celelalte masini din convoi. Johnson a afirmat ca drumurile nu au fost inchise in timpul vizitei oficiale a lui Obama, astfel ca masinile trebuie taxate pentru ca au intrat in zona speciala. El a mai spus ca in timpul vizitei Papei drumurile au fost inchise, caz in care nu e necesara plata taxei.

Autoritatile americane au refuzat insa sa plateasca, iar Primaria londoneaza i-a amendat cu 120 de lire sterline.

Ziaristii britanici precizeaza ca masina blindata a liderului american nu a fost amendata, deoarece circula incet si foarte aproape de celelalte vehicule din convoi, iar placuta sa de inmatriculare nu a putut fi inregistrata de camerele video.

Publicatia precizeaza ca, se pare, doar o singura masina din convoi a primit amenda legata de taxa de acces.

Un purtator de cuvant al companiei Transport for London a declarat ca masinile din coloana prezidentiala nu au platit taxa de acces: "TfL a emis amenzi catre detinatorii autovehiculelor, acolo unde a putut sa faca asta".

Taxa de intrare in centrul Londrei (London congestion charge) se aplica tuturor vehiculelor care intra intr-o anumita zona, de luni pana vineri intre orele 7 si 18. Taxa este de 10 lire sterline pe zi, iar cei care nu o platesc vor fi amendati cu sume intre 60 si 180 de lire. Taxa este una dintre cele mai cunoscute de acest fel din lume si a fost luata ca model de mai multe orase.

Johnson sustinea in mai ca, la intalnirea cu Obama, i-a spus acestuia sa intervina astfel incat ambasada SUA din Marea Britanie sa plateasca si toate amenzile derivate din incalcarea taxei de congestie de-a lungul anilor, suma fiind de 8,7 milioane dolari.

Un reprezentant al ambasadei SUA din Regat declarase in replica ca misiunea diplomatica va refuza sa plateasca daca o astfel de factura va veni si invoca o conventie semnata in 1960 la Viena care spune ca misiunile diplomatice sunt scutite de plata unor astfel de taxe.

Transport for London, compania responsabila de impunerea taxei, sustine insa ca toate vehiculele trebuie sa o plateasca si adauga ca ambasadele straine datoreaza in total peste 80 milioane dolari pe acest subiect.