Iranul a doborat un aparat spion fara pilot, ce apartinea Statelor Unite, in timp ce zbura deasupra reactorului nuclear Fordu, a anuntat miercuri un site controlat de guvernul de la Teheran, relateaza Reuters. Anuntul privind doborarea dronei vine la o zi dupa ce Iranul a confirmat ca instaleaza o noua generatie de centrifuge necesare imbogatirii uraniului.

"O drona americana, ce zbura deasupra orasului sfant Qom, in apropiere de reactorul Fordu, a fost doborata de unitatile antiaeriene ale Garzii Revolutionare", a declarat parlamentarul Ali Aghazadeh Dafsari, citat de Clubul tinerilor jurnalisti.

"Aparatul incerca sa stranga informatii despre locatia reactorului", a afirmat el, fara sa ofere detalii.

Dasfari nu a precizat cand a avut loc incidentul.

Existenta reactorului Fordu, construit in secret intr-un buncar din munte, in apropiere de Qom, a fost confirmata de iranieni doar dupa ce serviciile straine de informatii l-au identificat, in 2009.

In ianuarie 2011, Iranul a anuntat ca a doborat doua drone occidentale deasupra Golfului Persic.

Pentagonul a respins afirmatiile Iranului, insa a recunoscut ca, in trecut, unele avioane spion s-au prabusit in regiune din cauza unor probleme tehnice.

Statele Unite si tarile occidentale acuza Iranul ca, prin programul sau nuclear, urmareste sa obtina o bomba atomica. Teheranul a spus mereu ca programul sau atomic are doar o componenta civila.

SUA si Israelul au declarat in repetate randuri ca nu exclud varianta militara in cazul in care diplomatia nu va reusi sa puna capat programului nuclear iranian. In replica, Teheranul a spus ca, daca va fi atacat, va lovi Israelul si interesele americane din Golful Persic.