Muammar Gaddafi poate ramane in Libia daca renunta la putere, a declarat miercuri seful diplomatiei franceze, Alain Juppe, citat de Reuters. Declaratia ministrului de externe de la Paris pare sa fie un nou efort de a gasi o solutie politica intr-un conflict ce dureaza, scrie agentia de presa.

Muammar GaddafiFoto: Agerpres

Intrebat in timpul unui interviu pentru postul de televiziune LCI daca tarile implicate in criza libiana ar putea lua in considerare lasarea lui Gaddafi in tara, ca solutie pentru rezolvarea conflictului, Juppe a replicat: "Unul dintre scenariile luate in vedere efectiv este acela ca el sa ramana in Libia cu o conditie, pe care o repet aici: ca el se retrage in mod clar din viata politica libiana".

"O incetare a focului depinde de angajamentul clar si oficial al lui Gaddafi de a abandona rolurile sale militare si civile", a adaugat oficialul francez.

Declaratia lui Juppe a fost facuta in contextul in care presedintele Nicolas Sarkozy se intalneste miercuri cu doi reprezentanti ai Consiliului National de Tranzitie din Libia. "Vrem sa mentinem legaturi stranse cu ei si sa vedem cum ii putem ajuta", a afirmat Juppe.

Ministrul francez a negat informatiile legate de desfasurarea unor negocieri intre rebeli si trimisi ai lui Gaddafi, care ar avea loc la Paris. Juppe a adaugat ca un reprezentant al ONU, Abdul Elah al-Khatib, a fost insarcinat cu coordonarea unor astfel de contacte.

"Problema acum nu este aceea daca Gaddafi pleaca, ci cand si cum", a spus el.

Reuters aminteste ca Franta a fost prima tara care a recunoscut Consiliul National de Tranzitie al rebelilor si prima care a lansat raiduri aeriene impotriva fortelor lui Muammar Gaddafi.