Presedintele Dmitri Medvedev, aflat in vizita in Germania, a criticat organizatia non-profit Werkstatt Deutschland pentru decizia sa de a renunta la acordarea premiului Quadriga premierului rus Vladimir Putin, anunta RIA Novosti.

Vladimir Putin si Dmitri Medvedev Foto: Reuters

Premiul Quadriga se acorda anual unor personalitati "cu rol de model, unor spirite luminate, angajate in slujba binelui comun".

"Consider ca orice organizatie publica care acorda premii are libertatea de a alege pe cine sa premieze sau nu, pe cine sa placa sau sa nu placa. Daca decizia a fost luata insa, ea ar trebui sa fie dusa pana la capat. In caz contrar, acest lucru este o dovada de lasitate si de inconsecventa", a declarat Medvedev la incheierea consultarilor ruso-germane.

Totodata, mai multe figuri publice din Germania s-au impotrivit deciziei ca premierul rus sa fie premiat, sustinand ca antecedentele sale legate de respectarea drepturilor omului l-au facut un candidat indezirabil.

Prim-ministrul Vladimir Putin urma sa fie premiat pentru contributia sa la stabilitatea Rusiei, "prin interactiunea dintre prosperitate, economie si identitate", cat si pentru imbunatatirea relatiilor dintre Rusia si Germania.

Cancelarul german Angela Merkel a refuzat sa comenteze pe marginea acestui subiect, subliniind ca problema acordarii premiului Quadriga nu reprezinta un subiect de discutie.

Premiul, o statueta infatisand o cvadriga - un car tras de patru cai - urma sa-i fie inmanat prim-ministrului rus pe 3 octombrie, cu ocazia zilei nationale a Germaniei.