Nava franceza din flotila internationala care intentioneaza sa forteze blocada maritima israeliana impusa Fasiei Gaza a fost incercuita marti dimineata de mai multe nave ale marinei Israelului, a anuntat unul dintre purtatorii de cuvant al operatiunii, citat de AFP.

"Vaporul este inconjurat de cel putin trei nave israeliene si de la ora 09,06 (ora Parisului, 07,06 GMT) toate comunicatiile sunt bruiate, nu mai putem sa comunicam cu ei (cei prezenti la bord, n.r.) nici prin telefon, nici prin internet", a declarat Julien Rivoire.

Contactat de AFP, un purtator de cuvant al armatei israeliene s-a multumit sa afirme: "Tot ce pot sa spun este ca urmarim acest vapor".

Anterior, un alt purtator de cuvant al armatei refuzase sa precizeze la ce distanta de coastele Fasiei Gaza ar putea marina israeliana sa intercepteze nava.

Initial, purtatorul de cuvant al operatiunii afirmase ca vaporul se indreapta lent spre Fasia Gaza, unde ar fi trebuit sa ajunga la jumatatea acestei zile.

Cei 16 militanti aflati la bordul navei au transmis la randul lor mesaje in franceza si in engleza prin intermediul Twitter in care precizeaza ca si-au intrerupt navigarea in timpul noptii.

UPDATE Marina israeliana a preluat marti controlul asupra navei franceze, a anuntat un purtator de cuvant al armatei.

Potrivit radioului public israelian, abordajul s-a derulat "fara incidente".

"Dupa ce am epuizat toate canalele diplomatice iar apelurile repetate catre nava au fost ignorate, marina israeliana a abordat Al Karama cu scopul de a o impiedica sa sparga blocada maritima de securitate in jurul Fasiei Gaza", a afirmat armata statului evreu, intr-un comunicat.

"In urma refuzului (pasagerilor, n.r.) de a se indrepta spre portul Ashdod (in sudul Israelului, n.r.), abordarea navei si conducerea acesteia la Ashdod a devenit inevitabila", argumenteaza armata, care adauga ca interventia s-a derulat fara violente.

Potrivit site-ului israelian de stiri Ynet, seful statului major, generalul Benny Gantz, a dat ordinul de a se interveni dupa ce pasagerii navei franceze au refuzat sa schimbe cursul.