​China a executat doi fosti viceprimari care s-au aflat la conducerea a doua orase prospere din estul tarii, pentru ca au luat mita in valoare de cateva milioane de dolari, a anuntat presa de stat marti, potrivit Reuters.

Guvernul chinez incearca sa demonstreze in ultima vreme ca ia masuri dure impotriva coruptiei.

Xu Maiyong, fostul viceprimar din Hangzhou, si Jian Renjie, avand aceeasi functie in orasul Suzhou, au fost executati in aceasta dimineata, a anuntat Curtea Suprema intr-un comunicat publicat pe site-ul sau.

Xu s-a "folosit de puterea sa oficiala pentru a interveni in anumite contracte de proiecte si pentru a ajuta companii si persoane sa obtina pamant, promovari si eludarea taxelor", anunta agentia Xinhua. El ar fi primit 145 de milioane de yuani (circa 22,4 milioane de dolari) mita si a deturnat fonduri de 54 de milioane yuani.

Jian a luat mita la randul sau, inclusiv 108 milioane de yuani cash, si a fost comandat pentru coruptie, delapidare si abuz de putere.

Partidul Comunist a promis in repetate randuri ca va distruge coruptia, principala sursa de nemultumire in puternica economie, exprimata chiar de presedintele tarii.

In 2007, China l-a demis pe puternicul lider comunist din Shanghai, iar la inceputul acestui an, pe ministrul cailor ferate.