Un pompier din Ishinomaki, unul dintre orasele japoneze cele mai afectate de cutremurul si valul tsunami din 11 martie, continua sa-si caute sotia si fiica disparute in tragedie, desi e constient ca nu le va mai gasi in viata, transmite Los Angeles Times. De luni de zile, Mamoru Oikawa pleaca zilnic in cautarea celor doua, inarmat cu o lopata si cu un fierastrau electric cu care cauta printre daramaturi, prin rauri si pe campurile de orez devastate.

Ziarul scrie ca Oikawa, care tine in buzunar trei fotografii cu sotia si fiica sa, "se avanta singur, de capul sau, intr-o misiune care a devenit obsesia lui personala, dureroasa. Este un sot si un tata ce incearca cu disperare sa recastige ceea ce a pierdut".

Barbatul cauta prin rauri, pe campurile de orez si rigolele pline de buruieni, sapa cu lopata printre daramaturi, taie cu fierastraul trunchiuri de copac, in cautarea unei maini, a unui chip.

In momentele de indoiala, el scoate fotografia sotiei sale Emi (29 de ani) si a fetitei sale, Atsuki (15 luni), si le vorbeste. "Imi pare rau, imi pare rau", repeta pompierul. In japoneza, Mamoru inseamna "sa protejez", iar Oikawa isi reproseaza ca nu a reusit sa aiba grija de cele doua persoane pe care le iubea cel mai mult pe lume.

Imediat dupa seismul de 9 grade pe scara Richter, cele doua au ajuns intr-un centru de evacuare, iar Emi i-a trimis un mesaj pe telefon. Barbatul, care a fost trimis imediat in misiune cu ceilalti pompieri, nu a putut sa mearga la ele. Abia dupa patru zile, cand a ajuns la centrul de evacuare, a vazut ca imensa cladire fusese maturata de valul tsunami.

Los Angeles Times scrie ca barbatul in varsta de 30 de ani "stie ca nu-si va gasi familia in viata. Cel mai probabil, daca le gaseste cadavrele, acestea vor fi descompuse ingrozitor, iar ramasitele vor fi distruse de animale. Dar lui Oikawa nu-i pasa. El pur si simplu le vrea inapoi".

Oikawa afirma ca nu se va opri pana nu-si va gasi sotia si fiica: "Le voi cauta si anul viitor, si in anul celalat".

El a petrecut cel putin o ora in fiecare zi cautand nu doar ramasitele celor doua, ci si obiecte de care sa se poata lega: o bucata de haina, un pantof, un prosop. Oikawa a gasit masina familiei, in care se afla scaunul fetitei.

In momentul in care au auzit de cautarile sale, peste 100 de pompieri din intreaga Japonie i s-au alaturat barbatului din Ishinomaki.

Ishinomaki a fost unul dintre orasele japoneze cele mai afectate de cutremurul si valul tsunami din 11 martie. Localitatea are cel mai mare numar de persoane decedate in tragedie (3.100 de persoane), in timp ce 2.770 sunt disparute.

Incepand din martie, circa 500 de cadavre au fost descoperite in zona, cate unul sau doua in fiecare zi. Cele mai multe dintre cadavre sunt atat de descompuse incat nu pot fi identificate decat prin analizele ADN.

Orasul continua sa fie afectat de tragedia din martie. "Familiile locuiesc inca in adaposturi, cei care puneau painea pe masa nu au case si slujbe si nici prognoze realiste. Unii se sinucid decat sa traiasca cu pierderile suferite", scrie Los Angeles Times.