​Rusia a criticat luni Statele Unite si alte tari care au recunoscut Consiliul National de Tranzitie al rebelilor libieni ca guvern legitim, transmite Reuters. Incepand din 19 martie, de la debutul raidurilor aeriene ale aliatilor, Moscova a criticat in nenumarate randuri campania coalitiei internationale in Libia si livrarea de arme rebelilor care lupta impotriva fortelor guvernamentale ale lui Moammar Gaddafi.

"Cei care declara recunoasterea (n.red. rebelilor) iau partea uneia dintre fortele politice din razboiul civil", a declarat luni ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

"Sustinatorii unei astfel de decizii sunt suporteri ai unei politici de izolare, in acest caz izolarea acelor forte care reprezinta Tripoli", a spus Lavrov.

Seful diplomatiei de la Moscova a precizat ca tara sa este in contact atat cu guvernul de la Triploi, cat si cu rebelii.

Pana in prezent, Consiliul rebelilor a fost recunoscut ca guvern legitim de 28 de tari.

Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, a anuntat vineri recunoasterea rebelilor libieni de catre SUA. Decizia oficialilor de la Washington ar putea duce la deblocarea a miliarde de dolari in fonduri libiene, inghetate de autoritatile americane dupa inceputul conflictului.

Moscova a criticat in nenumarate randuri campania coalitiei internationale in Libia. In martie, Rusia s-a abtinut sa voteze o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU, privind autorizarea unei zone de excludere aeriana in Libia si luarea "tuturor masurilor necesare" pentru protejarea civililor. Mai mult, in ultima luna, Moscova a criticat constant campania aeriana internationala in Libia, in special livrarea de arme rebelilor, de catre Franta.