Liderul libian Muammar Gaddafi a ironizat sambata apelurile internationale care ii cer sa renunte la putere, jurand ca nu va parasi niciodata taramul stramosilor sai, relateaza AFP.

"Imi cer sa plec, e de ras. Eu nu voi parasi pamantul stramosilor mei, nici poporul care s-a sacrificat pentru mine", a spus colonelul Gaddafi, adresandu-se cu ajutorul unei portavoce miilor de libieni adunati la Zawiya, la 50 de km vest de Tripoli, bastionul sau.

"Sunt gata sa ma sacrific pentru poporul meu si nu voi parasi niciodata acest taram stropit de sangele stramosilor mei, care au luptat cu colonistii italieni si britanici", a spus liderul libian, care se confrunta de cinci luni cu o rebeliune armata.

Puterile mondiale si regionale reunite vineri in cadrul grupului de contact pentru Libia au cerut din nou plecarea de la putere a colonelului Gaddafi si au recunoscut deplin rebelii ca reprezentanti ai poporului, aceiasi rebeli pe care Gaddafi ii califica drept "mercenari angajati de Sarkozy si de seful spionajului sau".

"Acesti sobolani au luat ostatic poporul nostru la Benghazi (capitala insurgentilor, in estul tarii), la Misrata (200 km est de Tripoli) si in muntii din Vest unde il foloseste drept scut uman", a acuzat el, promitand ca "cinci milioane de libieni inarmati vor marsalui spre ei ei vor elibera orasele ocupate imediat ce ordinul meu va fi dat".