Premierul grec Georges Papandreou si principalii lideri ai Partidului Socialistilor Europeni (PES) au cerut sambata infiintarea unei agentii pentru restructurarea datoriei si emiterea de euro-obligatiuni, relateaza AFP.

Aceasta apel a fost formulat in urma unei convorbiri telefonice la care au participat, alaturi de Papandreou, Martine Aubry (Franta), noul ministru finlandez al Afacerilor Externe Erkki Tuomioja si omologul sau irlandez Eamon Gilmore, precum si liderul grupului socialistilor si democratilor din Parlamentul European, Martin Schulz.

"Este timpul pentru guvernele din Zona Euro sa-si afirme primatul asupra pietelor financiare", se arata in acest apel, care propune, de asemena "o agentie de stabilitate, pentru reprofilarea (rostogolirea rambursarii datoriilor, n.r.) datoriei statelor din Zona Euro".

"Din acest punct de vedere, Zona Euro ar putea beneficia de emisiunea de euro-obligatiuni", se precizeaza in declaratie.

Cancelarul conservator german Angela Merkel, a carei tara beneficiaza de cele mai bune conditii de imprumut pe piete din toata Zona Euro, se opune ferm unei asemenea puneri in comun a riscurilor pe care le-ar presupune emisia de euro-obligatiuni.

"Masurile trebuie luate urgent in vederea unei solutii durabile pentru Grecia", potrivit sursei citate.

Aceste masuri includ, de asemenea, "un mecanism intr-adevar eficient al Zonei Euro, cu garantii comune, prevazut pentru a ajuta tarile atacate de speculatori si care ofera asigurari ca invetitorii privati (...) isi asuma in egala masura partea lor de costuri in masurile de stabilizare".

Se propune si "o taxa europeana asupra speculatiilor pentru a colecta noi venituri fara a penaliza cetatenii comuni" alaturi de o reforma care "limiteaza puterea agentiilor de rating" si o "agentie europeana de rating independenta".

"Daca esuam inca o data in stapanirea pietelor, Europa risca sa recada in recesiune si sa-si piarda suveranitatea", avertizeaza acest document.

Acest text, care critica pasager atitudinea liderilor conservatori din Zona Euro "care nu reusesc sa inteleaga urgenta situatiei", este publicat la capatul unei saptameni negre si cu cateva zile inainte de o reuniunea extraordinara a sefilor de stat si de guvern din Uniunea Monetara.