La Tiraspol are loc vineri sedinta consiliului central al celui mai mare partid transnistrean – Obnovlenie. In acest cadru se va propune candidatura liderului formatiunii, Anatoli Kaminski, drept candidat la alegerile prezidentiale. Candidatura lui este sustinuta de Moscova, care incearca inlaturarea de la putere a actualului sef al nerecunoscutei republici, Igor Smirnov. Plecat la Tiraspol, corespondentul cotidianului Kommersant sustine insa ca operatiunea "Succesorul" gandita de Kremlin are toate sansele sa esueze.

In centrul Tiraspolului, langa sediul partidului Obnovlenie, impodobit cu un afis reprezentandu-l pe premierul Vladimir Putin, va fi deschis un centru al Partidului Rusia Unita (condus de Putin). Acest lucru ar trebui sa demonstreze celor 140.000 de transnistreni care au cetatenia rusa de partea cui se afla Kremlinul.

Este, poate, pentru prima data cand Moscova se implica atat de deschis in campania electorala transnistreana, scrie Kommersant. Problema este ca Anatoli Kaminski, aparent favoritul Moscovei, nu afiseaza nici o opozitie fata de Smirnov. Pronuntandu-se in favoarea modernizarii republicii si innoirii puterii, el nu s-a folosit de prilejul oferit pentru a-l neutraliza pe Smirnov, impiedicandu-l, astfel, sa mai ramana inca cinci ani la carma Transnistriei.

Recent, Parlamentul republicii, unde majoritatea este detinuta de Obnovlenie, a adoptat o serie de amendamente constitutionale cu scopul de a reduce din prerogativele prezidentiale. In varianta finala insa nu a ajuns prevederea care interzice inscrierea in alegeri a persoanelor cu varsta de peste 65 de ani (Igor Smirnov va implini 70).

In plus, adoptand legea privind guvernul si introducerea in republica a functiei de premier, partidul de guvernamant a fost de acord ca vama sa ramana in subordinea sefului tarii. Avand insa in vedere ca vama, care aduce cel mai mare venit la buget, este condusa de mult timp de fiul lui Smirnov, Vladimir, mentinerea acestui statu-quo poate fi semnal ca actualul presedinte se pregateste sa ramana pentru inca un mandat. In pofida planurilor Moscovei, noteaza Kommersant.