Liderul libian Muammar Gaddafi are "un plan sinucigas" prin care va arunca in aer Tripoli, in cazul in care capitala va fi cucerita de rebeli, a declarat joi trimisul special al Rusiei pentru Libia, citat de AFP. Mihail Margelov a facut aceste afirmatii intr-un interviu acordat publicatiei Izvestia.

Muammar GaddafiFoto: Agerpres

"Premierul libian mi-a spus: daca rebelii cuceresc orasul, il vom acoperi cu rachete si-l vom arunca in aer", a declarat trimisul special al Kremlinului.

Margelov s-a intalnit la 16 iunie cu premierul libian Baghdadi al-Mahmudi. AFP scrie ca trimisul Moscovei are acces la inaltii oficiali libieni, un fapt relativ rar printre diplomatii straini. El nu s-a intalnit insa cu Gaddafi.

"Imi imaginez ca regimul lui Gaddafi are un astfel de plan sinucigas", a spus oficialul de la Moscova, adaugand ca Gaddafi detine inca rezerve de rachete si de munitie.

Margelov a pus sub semnul intrebarii informatiile potrivit carora Gaddafi nu mai are suficiente arme. Diplomatul rus afirma ca armata libiana nu a folosit inca in conflict rachete sol-sol: "Teoretic, Tripoli poate sa duca lipsa de munitie pentru tancuri, de cartuse pentru pusti. Dar colonelul are inca o multime de rachete si exploziv".

In martie, Rusia s-a abtinut sa voteze o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU, privind autorizarea unei zone de excludere aeriana in Libia si luarea "tuturor masurilor necesare" pentru protejarea civililor. Mai mult, in ultima luna, Moscova a criticat constant campania aeriana internationala in Libia, in special livrarea de arme rebelilor, de catre Franta.