Naveta Soyuz 2.1a, lansata miercuri, la ora 02,27 GMT de pe cosmodromul Baikonur, din Kazahstan, a amplasat pe orbita sase sateliti de telecomunicatii americani Globalstar-2, a anuntat Agentia federala spatiala rusa Roskosmos, citata de RIA Novosti.

"Sase dispozitive spatiale straine s-au separat de blocul de acceleratie Fregat, controlul satelitilor a trecut la client. Rusia si-a indeplinit partea de program care consta in punerea pe orbita a satelitilor Globalstar-2", a afirmat un reprezentant al agentiei.

Programata initial pentru data de 11 iunie, lansarea navetei Soyuz a fost amanata pentru 12 iulie cu cateva secunde inainte de decolare, din cauza unor probleme tehnice. Marti dimineata, lansarea a fost amanata din nou "pentru reglarea problemelor detectate in timpul pregatirilor de zbor".

Satelitii Globalstar-2 vor face parte din constelatia americana de orbita joasa, marea parte a acestora fiind plasati pe orbita de rachetele purtatoare rusesti Soyuz. Amplasarea constelatiei a inceput in 19 octombrie 2010 cu lansarea a sase sateliti Globalstar de generatia a doua cu o naveta Soyuz-2. In 2011, Rusia intentioneaza sa amplaseze pe orbita 18 sateliti Globalstar. Doua alte lansari sunt prevazute in octombrie si decembrie.