Relatiile dintre Venezuela si SUA s-au inrautatit in ultimii ani, ajungand la dispute chiar pe subiecte precum meniul de McDonald's sau unele oferte de la Domino's Pizza, arata documente dezvaluite de WikiLeaks, potrivit McClatchy, mentionate de publicatia Slate in categoria "dezvaluiri Wikileaks pe care le-ati ratat".

Washington si Caracas nu mai au ambasadori in cele doua state, iar telegramele diplomatice arata ca SUA erau ingrijorate ca ruptura dintre ele ar putea ajunge aici.

Cearta pe fast-food a reiesit la iveala intr-o telegrama din 2008, intitulata "Guvernul venezuelean versus ofertele de meniuri fast-food".

Inarmati cu o lege exprimata vag, autoritatile venezuelene faceau controale in mod regulat la restaurantele McDonlad's sau Domino's urmarind sa reduca promotiile de tipul "doua pizza la pret de una", pentru a evita "consumul excesiv".

Un director McDonald's a declarat ambasadei ca din lantul de 134 de restaurante din Venezuela, cel putin jumatate erau vizitate de inspectori zilnic.

In cazul ofertei pentru zilele de marti - "martea doua la pret de una", inspectorii au motivat ca "oferta discrimineaza impotriva persoanelor care vor sa manance pizza in celelalte zile ale saptamanii".

Aceste actiuni "comice", se arata in telegrama, "sunt alte dovezi ale aversiunii viscerale ale guvernului venezuelean pentru companiile mari".