Human Rights Watch ii cere lui Barack Obama sa dea unda verde demararii unei anchete penale in cazul torturarii unor detinuti, ce ar fi fost autorizata de fosta administratie de la Casa Alba, condusa de George W. Bush, anunta site-ul organizatiei pentru drepturile omului. Intr-un raport de 107 pagini publicat luni, Human Rights Watch prezinta informatii potrivit carora inalti oficiali americani din administratia Bush jr. - precum fostul vicepresedinte Dick Cheney, fostul ministru al Apararii Donald Rumsfeld si fostul director al CIA, George Tenet - ar fi autorizat torturarea detinutilor.

Printre "metodele" folosite se numarau asa-numita "tortura cu apa pe scandura", folosirea de inchisori CIA secrete si transferul detinutilor catre tari unde erau torturati.

"Sunt dovezi solide pentru ca George W. Bush, Dick Cheney, Donald Rumsfeld si George Tenet, care au autorizat tortura si crime de razboi, sa fie investigati", spune Kenneth Roth, director executiv al Human Rights Watch.

"Presedintele Obama considera tortura mai degraba ca pe o alegere politica nefericita decat ca pe o crima. Decizia sa de a pune capat practicilor abuzive de interogare poate fi usor reversibila in lipsa unei interdictii clare, prin lege, impotriva torturii", a adaugat directorul Human Rights Watch.

Human Rights Watch mai subliniaza ca, in cazul in care Guvernul SUA nu va demara investigatii credibile in acest caz, alte tari ar trebui sa incerce sa ii aduca in fata justitiei pe oficialii sau fostii oficiali americani implicati in astfel de crime, in acord cu legislatia internationala.