Ziaristii de la Kiev si Chisinau au anuntat ca presedintele in exercitiu al Moldovei, Marian Lupu, i-a daruit sefului statului ucrainean, Viktor Ianukovici, de ziua lui, 8 km de drum moldovenesc. Segmentul soselei Odessa-Reni, care traverseaza satul moldovenesc Palanca, a devenit frontiera de stat, peste care localnicii nu pot sa mai treaca. Sosit la fata locului pentru a stinge protestele locale, ministrul moldovean de externe, Iurie Leanca, a fost la un pas sa incaseze bataie, scrie Nezavisimaia gazeta.

Lupu l-a vizitat pe presedintele Ianukovici sambata trecuta. Cu acest prilej, Leanca a semnat cu omologul sau ucrainean, Konstantin Griscenko, documentele conform carora terenul aflat sub soseaua mentionata pe teritoriul Moldovei a trecut in proprietatea Kievului.

Pe acest fundal, Lupu si-a exprimat speranta ca divergentele dintre cele doua tari legate de Palanca vor lua sfarsit si intre Kiev si Chisinau va incepe o noua etapa. Presedintele moldovean a catalogat momentul drept debutul unei "supradetensionari" a relatiilor bilaterale.

In schimb, comunitatea moldoveana l-a acuzat pe presedintele interimar de tradarea intereselor nationale si de incalcarea Constitutiei, care, printre altele, interzice instrainarea de teritorii sub orice forma. Iar palancenii, care au casele pe partea ucraineana a soselei si isi pasteau, pana nu demult, vitele pe partea cealalta, au acuzat autoritatile ca au fost despartiti de vacile lor de granita de stat. Si ca, pentru a-si aduce animalele acasa, trebuie, acum, sa solicite permisiunea granicerilor ucraineni.

In schimbul gestului sau, Chisinau spera sa obtina rezolvarea altei chestiuni. Problema este ca, la trecerea granitei cu Ucraina, cetatenii Moldovei trebuie sa dovedeasca situatia lor financiara si sa prezinte granicerilor 1.200 euro, o suma ireala pentru locuitorii tarii. Deocamdata insa, o intelegere pe aceasta tema nu a fost incheiata.