Un politician american din sudul Californiei vrea ca regiunea sa devina cel de-al 51-lea stat din SUA, transmite DailyNews. Republicanul Jeff Stone, din districtul Riverside, a anuntat ca va organiza o intalnire a liderilor politici din sudul Californiei pentru a decide mijloacele de secesiune de administratia din Sacramento.

California in 2011Foto: Google Maps

Stone sustine ca doreste ca noul stat sa aiba ca principale obiective securitatea granitelor, un buget echilibrat, un sistem de educatie imbunatatit si o economie infloritoare.

"California era odata cea de-a patra economie a lumii, iar in prezent se chinuie sa se mentina pe locul al optulea. Taxele noastre sunt prea mari, scolile noastre nu-i educa suficient de bine pe copii, sindicatele si alte grupuri de interes au mai multa influenta printre legiutori decat cetatenii. Lucrul acesta trebuie sa se schimbe", a spus Stone, care face parte din asa-numitul Board of Supervisors din districtul Riverside.

Politicianul afirma ca noul stat format in sudul Californiei ar trebui sa includa cele mai bogate districte din Golden State (n.red. numele sub care este cunoscuta California), majoritatea dominate de republicani: Riverside, Fresno, Imperial, Inyo, Kern, Kings, Madera, Mariposa, Mono, Orange, San Bernardino, San Diego si Tulare.

Intr-un interviu pentru Los Angeles Times, Stone a declarat ca propunerea sa nu include in mod intentionat Los Angeles County, deoarece "ei au aceleasi politici liberale pe care le are si Sacramento... Ultimul lucru pe care-l doresc este sa infiintam un stat ce este o copie la indigo a ceea ce avem acum".

Conducerea districtului Riverside urmeaza sa voteze pe marginera propunerii de organizare a unei intalniri care sa dezbata initiativa lui Stone.

Cei mai multi dintre liderii politici californieni au respins insa ca "absurda" propunerea lui Stone. Purtatorul de cuvant al guvernatorului californian Jerry Brown, Gil Duran, a spus ca propunerea este "o risipa ridicola de bani. Daca vrei sa locuiesti intr-un stat republican cu legi foarte conservatoare, atunci exista pentru asta un stat numit Arizona".

Discutia despre secesiunea unor state americane nu este noua. In august 2009, circa 200 de persoane au manifestat in Texas, cerand secesiunea statului de SUA, in contextul discutiilor despre reforma sistemului sanitar. Secesionistii afirmau atunci ca percep aceasta reforma ca un atac la adresa Constitutiei SUA si solicitau retragerea din Uniune.

La inceputul lunii martie 2009, actorul si expertul in arte martiale Chuck Norris a afirmat ca va candida la presedintia statului liber Texas si a indemnat gruparile de dreapta din SUA sa se uneasca pentru "a salva natiunea".

Tot in 2009, membrii Congresului din Austin au sustinut o declaratie prin care afirmau suveranitatea statului Texas in legatura cu problemele sale interne.

In noiembrie 2008, politologul rus Igor Panarin declara ca Statele Unite ale Americii nu vor mai exista in iulie 2010. Politologul rus a evocat uraganul Katrina, violenta in randul tinerilor, familiile monoparentale, inchisorile suprapopulate si homosexualitatea, concluzionand ca societatea americana este in pragul unei "catastrofe psihologice".