Fondatorul site-ului Wikileaks, Julian Assange, aflat in arest la domiciliu intr-un conac de langa Londra din decembrie, apare marti si miercuri in fata Inaltei Curti londoneze pentru a contesta extradarea sa in Suedia pentru un presupus caz de viol si agresiune sexuala, potrivit AFP

Foto:

In luna februarie, in prima instanta, judecatorul Riddle Howard din Marea Britanie a dat unda verde la extradare. Daca apelul va fi respins Assange va fi trimis in Suedia in maxim 10 zile.

Assange se lupta sa scape de extradare inca din luna decembrie si a negat intotdeauna acuzatiile aduse. In Suedia il asteapta patru acuzatii formulate de doua femei. Una din ele il acuza de viol, iar cealalta a lansat trei acuzatii, toate legate de abuzuri sexuale.

Odata ajuns in Suedia Assange se teme ca Washingtonul va cere extradare sa. SUA cerceteaza de mai mult timp siteul WikiLeaks, dar pana in acest moment nu a lansat nicio acuzatie oficiala.

Marti, Assange va fi reprezentat de avocatul Gareth Peirce, specializat in drepturile omului, care a aparat suspecti de terorism de islamist si un fost prizonier de la Guantanamo.

Fondatorul WikiLeaks a primit in luna mai un premiu pentru pace acordat de Sydney Peace Foundation pentru "curajul de exceptie in apararea drepturilor omului". Sydney Peace Foundation este un ONG australian asociat Universitatii din Sydney si sustinut de primaria Sydney. Acelasi premiu a mai fost acordat in trecut unor personalitati ca Nelson Mandela sau Dalai Lama, anunta Reuters.