Acordarea unui prestigios premiu politic premierului rus, Vladimir Putin, a provocat duminica o polemica aprinsa in Germania, unde seful guvernului de la Moscova este criticat pentru incalcarea drepturilor omului, relateaza AFP.

Premiul Quadriga este decernat in fiecare an la 3 octombrie, la aniversarea reunificarii Germaniei, de catre organizatia privata Werkstatt Deutschland.

Conceput pentru a recompensa "modele exemplare de spirite luminate si eforturi pentru binele public", premiul i-a fost atribuit in acest an lui Vladimir Putin, dupa o "dezbatere aprinsa" in randul juriului format din 20 de personalitati, a declarat, duminica, purtatorul de cuvant al organizatiei, Stephan Clausen. El a adaugat ca prim-ministrul rus urmeaza sa-si primeasca premiul la Berlin.

Juriul, format din responsabili politici, ziaristi si oameni de afaceri, a decis in ultimii ani atribuirea premiului presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, fostului presedinte ceh Vaclav Havel sau presedintelui sarb Boris Tadici.

"El a stabilizat si stabilizeaza in continuare tara, in interactiune cu prosperitatea, afacerile si identitatea nationala", se arata in motivarea juriului, citata de cotidianul Sueddeutsche Zeitung.

Ziarul apreciaza insa ca "militantii pentru drepturile omului din Rusia si intelectualii il vor recunoaste cu greu in aceasta descriere pe omul forte de la Moscova".