China "a devenit o putere globala", a declarat duminica oficialul cu cel mai inalt grad din armata americana, amiralul Michael Mullen, citat de CNN. Seful Statului Major Interarme al SUA a facut aceasta afirmatie intr-un discurs tinut la Universitatea Renmin din Beijing, unde a abordat subiectul relatiei Statelor Unite cu aceasta "regiune vitala" a lumii.

Amiralul Michael MullenFoto: Agerpres

"China de astazi este o tara diferita de cum era in urma cu 10 ani si, cu siguranta, va continua sa se schimbe in urmatorul deceniu", a spus Mullen. "Nu mai este o putere in devenire. De fapt, China a ajuns o putere mondiala", a adaugat ofiterul american.

Mullen a precizat ca "Statele Unite se transforma si ele, la fel cum se intampla cu contextul si ordinea globala in care actioneaza ambele tari. Cred ca dialogul nostru trebuie sa tina pasul cu aceste schimbari. Dialogul trebuie sa se deplaseze de la rezolvarea unor probleme si conditii particulare ale relatiei noastre bilaterale, la a lucra impreuna pentru a face fata unor obiective mai generale, comune, pe care noi le impartasim".

Amiralul Mullen a facut apel la un "efort de durata" pentru a construi relatia dintre China si Statele Unite, iar cele doua state trebuie "sa plece de la o situatie de respect mutual" si sa gandeasca "atat la nivel local, cat si global".

Printre altele, inaltul ofiter american a incurajat cooperarea celor doua tari in eforturile ce vizeaza stabilitatea Peninsulei Coreea si siguranta rutelor comerciale.

"Ambele tari recunosc provocarile in crestere ale proliferarii nucleare, terorismului, cererilor globale din ce in ce mai mari de energie, implicatiile geopolitice si stresul schimbarilor climatice. De aceea, relatia noastra nu trebuie limitata la zona Asia-Pacific, dar ar trebui sa se extinda mai mult, pentru ca se potriveste intereselor noastre comune si capacitatii in crestere a Chinei de a contribui in mod pozitiv dincolo de frontierele sale".

Pe de alta parte, amiralul Mullen a spus ca SUA sunt decise sa-si mentina prezenta militara in Asia: "Statele Unite nu pleaca. Prezenta noastra de durata in aceasta regiune a fost importanta pentru aliatii nostri, timp de decenii, si va continua sa fie importanta".

Mullen, care a ajuns in Beijing sambata, se afla in China intr-o vizita de patru zile, urmand sa discute chestiuni de securitate cu oficialii chinezi.