Iranul a anuntat sambata ca a tras doua rachete cu raza lunga de actiune in Oceanul Indian, prima data cand trimite rachete in aceasta zona, a relatat televiziunea de stat de la Teheran, citata de Reuters. Lansarile ar fi avut loc la inceputul acestui an.

Racheta iraniana Tondar, cu raza scurtaFoto: Reuters

"In luna Bahman (21 ianuarie - 19 februarie), doua rachete cu raza de actiune de 1.900 de km au fost lansate din provincia Semnan (in nordul Iranului) in gura Oceanului Indian", a spus Amir Ali Hajizadeh, seful diviziei aerospatiale a Garzii Revolutionare. Declaratia sa a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa, prezentata la televiziunea de stat.

Hajizadeh a declarat ca avioane-spion ale Statelor Unite se aflau in zona in momentul lansarii rachetelor, adaugand ca "este interesant ca americanii n-au facut public evenimentul".

In imaginile difuzate de postul oficial de la Teheran, s-a putut observa o racheta in timpul lansarii, insa prezentatorul nu a precizat daca este vorba de testul de la inceputul anului 2011.

In mod normal, Iranul isi testeaza rachetele in desertul din centrul tarii, scrie Reuters, precizand ca lansarile din Oceanul Indian "sunt o miscare neobisnuita". Ele par sa dovedeasca afirmatiile repetate ale Teheranului ca poate lovi tinte aflate departe de granitele sale.

Anuntul facut de Hajizadeh a venit la sfarsitul unor exercitii militare efectuate de Garda Revolutionara, menite sa arate dusmanilor Teheranului ca Iranul este pregatit sa loveasca Israelul si bazele americane din Orientul Mijlociu.

Iranul sustine ca are rachete de fabricatie interna cu o raza de actiune de 2.000 de km, realizate special pentru a lovi interesele americane si israeliene din regiune.

Statele Unite si Israelul au spus in repetate randuri ca nu elimina "nicio optiune de pe masa" pentru a pune capat programului nuclear al Iranului, despre care sustin ca urmareste sa fabrice arme atomice. Teheranul afirma ca programul sau are doar o componenta civila.