Fortele guvernamentale siriene au impuscat mortal vineri patru persoane ce protestau impotriva liderului de la Damasc, Bashar al-Assad, a declarat un cunoscut aparator pentru drepturile omului, preluat de Reuters. Ammar Qurabi, presedintele Organizatiei nationale siriene pentru drepturile omului (cu sediul la Cairo), a spus ca trei manifestanti au fost ucisi in localitatea Maarat al-Numaan, in provincia Idlib, iar altul a murit in Midan, cartier din Damasc.

Qurabi a afirmat ca "se trage, de asemenea, din greu impotriva demonstrantilor din Homs si in Saqba", o suburbie a capitalei Damasc.

El a mai spus ca fortele de securitate au ucis trei locuitori din Harasta, in timpul unor raiduri desfasurate in cursul noptii in suburbii.

O miscare de contestatare fara precedent a inceput in 15 martie in Siria, in urma unui apel lansat pe o pagina Facebook, intitulat "Revolutia siriana impotriva lui Bashar al-Assad 2011", care cerea manifestari pentru "o Sirie fara tiranie, fara lege de urgenta (in vigoare din 1963) si fara tribunale exceptionale".

Assad a ajuns la putere in iulie 2000, dupa moartea tatalui sau, Hafez al-Assad, care a guvernat tara timp de 30 de ani.

Inegalitatile s-au accentuat in tara, saracia afectand 14% din cei 22 de milioane de locuitori. Rata somajului, care afecteaza in principal tinerii, este evaluata de experti la 22%.

De la inceputul demonstratiilor din luna martie si pana in prezent peste 1.350 de persoane au fost ucise de fortele de ordine. Autoritatile pretind ca au pierdut si ele 500 de persoane din cadrul personalului de securitate.