Procurorii spanioli ancheteaza sute de cazuri de copii rapiti si vanduti pentru adoptie, intr-o drama care pare sa fi inceput ca o razbunare politica a dictatorului Francisco Franco si care s-a transformat ulterior intr-o retea de trafic de copii in care sunt implicati doctori, asistente medicane si chiar calugarite, scrie New York Times.

Saptamana trecuta, Concepcion Rodrigo Romero, in varsta de 78 de ani, s-a alaturat numarului tot mai mare de parinti spanioli care se adreseaza justitiei pentru a descoperi care a fost soarta copiilor lor.

Doamna Rodrigo Romero, o fosta croitoreasa, a nascut prematur un copil in 1971. Un doctor al spitalului din Sevillia i-a spus ca are un baiat, care era mic, dar "sanatos si capabil sa se faca mult mai mare", isi aminteste ea.

Doctorul nu a mai aparut niciodata si Concepcion nu si-a mai vazut copilul. Doua zile mai tarziu, un alt doctor i-a spus sotului sau ca bebelusul a fost dus la alt spital pentru ingrijiri si a murit acolo.

Cel de-al doilea spital a avut grija de inmormantare iar trupul se afla in cimitirul San Fernando, intr-un loc nemarcat.

"In adancul meu, am stiut intotdeauna ca fiul meu mi-a fost furat", spune acum doamna Rodrigo Romero.

Justitia spaniola a demarat aceste anchete dupa ce ANADIR, o asociatie formata din oameni care isi cauta copiii sau parintii pierduti, a depus o plangere la sfarsitul lunii ianuarie. Procurorul general Candido Conde-Pumpido a anuntat in data de 18 iunie ca sunt examinate 849 de astfel de cazuri, adaugand ca in 162 de situatii exista dovezi care conduc la ideea unei rapiri.

In majoritatea cazurilor crimele sunt prescrise, astfel incat oamenii legii discuta acum daca poate fi impus un statut special. In 2008, judecatorul Baltasar Garzon a extins perioada unei investigatii legata de crimele comise in perioada dictaturii lui Franco pentru a examina daca dictatorul a ordonat rapirea a sute de copii ai unor oameni care i-au sprijinit pe oponentii sai republicani din timpul razboiului civil.

Cazurile de copii disparuti se intind in intervalul 1950 - 1990, mult timp dupa moartea lui Franco, in 1975.

Procurorul Conde-Pumpido a sugerat ca ar putea fi vorba despre o retea de crima organizata. El nu a oferit mai multe detalii, dar a precizat ca nu crede ca "o singura organizatie" a organizat toate aceste rapiri.

Antonio Barroso, presedintele ANADIR, spune ca Spania se transformase intr-un centru al criminalitatii internationale in traficul de copii, multi nou-nascuti fiind vanduti pentru adoptie in strainatate.

Barroso, in varsta de 42 de ani, a infiintat ANADIR anul trecut, dupa ce un prieten i-a spus ca a fost adoptat. A prelevat mostre de ADN de la cea pe care o credea mama sa si a descoperit nu exista nicio asemanare. Femeia a admis ca a platit o calugarita pentru a-i aduce un copil si nu i-a spus fiului sau adevarul.

Calugarita lucra intr-o maternitate. Barroso isi cauta si acum parintii reali.

Luna trecuta a avut loc prima exhumare in La Linea de la Concepcion, unde se spune ca au fost ingropati nou-nascutii.

In dosarul deschis de Barroso, cateva calugarite au recunoscut ca au vandut copii, dar nu au vorbit nimic despre vreo retea criminala specializata. Biserica Catolica a refuzat sa comenteze.

O societate din Madrid a reusit sa realizeze o baza de date ADN pentru 700 de persoane. Dar, chiar si cu ajutorul ADN-ului, procurorii au dificultati in identificarea ramasitelor copiilor care se presupune ca au fost inmormantati in gropi comune. Fisele medicale sunt adeseori incomplete sau contradictorii.

Aceste inregistrari defectuoase se afla si in centrul plangerii depuse de Dolores Diaz Cerpa, care crede ca fiul sau a fost rapit imediat dupa nastere, in 1973.

Doamnei Diaz Cerpa i s-a spus de catre un doctor ca este insarcinata si are gemeni. A dat nastere unei fete, dar o asistenta a negat existenta unui al doilea bebelus.

Suspectand o minciuna, si dupa ce a auzit ca si alti parinti sunt in cautarea copiilor pierduti, a cerut spitalului o copie a certificatului de nastere al fetei. A primit in schimb un certificat de nastere pentru un baietel.

"Spitalul a sugerat ca este vorba doar de o eroare administrativa", a explicat ea.

Alte cupluri, cum este vorba de Joaquin Saez Naranjo si Manuela Sanchez Cintado din Sevilla, au deschis mai multe actiuni in instanta. Ei au pierdut doi copii in circustante suspecte, in 1972 si in 1985.

In 1985, doamnei Sanchez Cintado i s-a spus ca este insarcinata si are un baietel. Dupa ce a nascut, a fost anuntata ca bebelusul a fost dus la o maternitate speciala pentru rezolvarea unei "mici probleme". Sotului sau i s-a spus, separat, ca femeia a nascut o fetita care a decedat.

"Trebuia sa nasc un baiat si cineva l-a schimbat cu o fata moarta", isi reaminteste acum doamna Sanchez Cintado, vizibil emotionata.

Trupul micutului ar fi fost inmormantat intr-o groapa comuna din cimitirul San Fernando. Saptamana trecuta, s-a dus la cimitir, dar acolo i s-a spus ca ramasitele au fost mutate in urma cu zece ani intr-o locatie necunoscuta.