Informatiile legate de moartea fostului numar unu chinez Jiang Zemin sunt "pure zvonuri", a afirmat joi agentia oficiala China Noua, care citeaza "surse sigure", relateaza AFP.

Jiang ZeminFoto: Agerpres

Fost sef al Partidului Comunist Chinez (PCC) si al statului, in varsta de 84 de ani, Jiang Zemin nu a participat la a 90-a aniversare a PCC din 1 iulie, declansand numeroase speculatii legate de starea sa de sanatate.

Pentru a incerca sa puna capat zvonurilor, cenzorii internetului din China au blocat recent cautarile cu numele Jiang Zemin pe serviciul de microblogging Weibo, precum si cuvintele "secretar" si "infarct miocardic".

O cautare cu propozitia "Jiang Zemin este mort" nu dadea niciun rezultat joi pe Baidu, cel mai mare motor de cautare din China.

Presa chineza din Hong Kong si din strainatate a anuntat miercuri decesul omului care a condus China in perioada 1989 - 2003.

Intr-un mesaj postat pe Weibo, Biroul pentru propaganda a interzis miercuri presei sa raporteze informatii despre starea sanatate a lui Jiang.

"Referitor la informatiile despre decesul lui Jiang Zemin, madia nu poate sa scrie propriile articole si trebuie sa se conformeze informatiilor difuzate de agentia China Noua", se arata in acest mesaj, a carui autenticitate nu a putut fi verificata, dar al carui continut corespunde modului de actiune al regimului chinez.

Fostul numar unu este considerat de unii observatori ca fiind cel care a influentat alegerea noii generatii de lideri care urmeaza sa inlocuiasca actuala putere in toamna anului 2012.

Jiang Zemin a fost vazut pentru ultima oara in public in 2009. El renuntase in 2004 la ultima functie oficiala, de presedinte al Comisiei militare centrale.

Reprezentant al "celei de-a treia generatii" de lideri chinezi, dupa Mao Zedong si Deng Xiaoping, Jiang a fost promovat in cele mai inalte functii de Deng Xiaoping, dupa represiunea miscarii pentru democratie din piata Tiananmen, in 1989.​