Autoritatile americane au atentionat companiile aeriene ca teroristii ar putea implanta bombe sub pielea pasagerilor, insa au negat ca aceste alerte sunt legate de un risc de atentat iminent, relateaza AFP.

Presa americana, citand responsabili ai Administratiei pentru securitatea transporturilor (TSA), a evocat proiecte ale "teroristilor de a opera persoane pentru a le implanta materiale explozibile in scopul de a evita controalele de securitate" din aeroporturi.

Potrivit Los Angeles Times, TSA a trimis aceste informatii companiilor aeriene, care ar ptuea duce la masuri suplimentare de control in aeroporturile americane. Expertii citati de LA Times sustin ca scannerele care sunt folosite in prezent nu pot detecta bombe implantate sub piele.

Printre noile proceduri de securitate, subliniaza cotidianul, agentii ar putea recurge mai sistematic la "prelevari de probe pe piele pentru depistarea oricarei urme de explozibil". Pentru moment, subliniaza cotidianul, aceste teste "nu sunt realizate decat in cazul unui numar mic de pasageri".

"Este vorba despre noi informatii privind o tehnica ce ar putea sa fie utilizata (de teroristi), dar nu exista nimic care sa indice un pericol imediat", a declarat pentru AFP un oficial american din cadrul serviciilor de securitate, potrivit caruia sunt "luate masuri de securitate la nivel international si in Statele Unite".

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, a recunoscut ca TSA si departamentul de Securitate interna au oferit "o perspectiva larga companiilor aeriene in privinta recentelor informatii care mentioneaza intentia teroristilor de a lua ca tinta sectorul aerian". El a adaugat insa ca nu este vorba de un pericol iminent si nu este "deloc surprinzator" ca teroristii "cauta noi mijloace de evitare a controalelor de securitate".

Contactate de AFP, companiile American Airlines si US Airways au refuzat sa "vorbeasca despre subiecte legate de siguranta".