Ahmed Abdel Kader Ouarsame a fost arestat la 19 aprilie de americani si detinut in secret la bordul unei nave americane a marinei, unde a fost supus unor interogatorii "in scopul de a obtine informatii secrete", au precizat oficiali americani. Acest caz este primul exemplu cunoscut de detentie secreta a unui suspect de teroristm de catre administratia Obama.

Un oficial american a dat asigurari pentru AFP ca acuzatul a fost interogat conform normelor in vigoare in armata americana, care interzic tehnici violente de interogare. Potrivit acestui oficial, care a vorbit sub acoperirea anonimatului, acuzatul a dezvaluit "informatii utile", fara alte detalii. Inainte de a comparea, marti, in fata tribunalului federal din New York, acuzatul a fost interogat de FBI.

Acest somalez in varsta de 25 de ani, a fost acuzat ca a furnizat, intre 2007 si aprilie 2011, material, bani si antrenament islamistilor legati de shebab si AQPA, organizatia Al-Qaida din Peninsula Araba, potrivit Mediafax.

El ar fi implicat in moartea unei persoane cel putin. Pentru acest rol intermediar intre cele doua grupari extremiste, el risca pedeapsa cu moartea. Acesta este urmarit, de asemenea, pentru ca a luptat alaturi de shebab, furnizandu-le explozibil, armament, echipamente de transmisie si pentru ca a utilizat arme periculoase.