Siguranţă reactoarelor japoneze a fost monitorizată în ultimele săptămâni la ordinele premierului Naoto Kan care da asigurari populatiei ca aceste audituri vor continua, a spus M. Kaieda. Scurgerile radioactive provocate ca urmare a deteriorarii mai multor reactore nucleare in urma tsunami-ului din 11 martie a generat panica in randul populatiei.

Ca urmare nici unul dintre reactoarele care au fost oprite pentru întreţinere de la accidentul din 11 martie nu a fost repornit, dar s-a redus astfel drastic productia de energie electrica.

Ministrul Economiei, Comerţului şi Industriei (Meti), a mers la sfârşitul lunii iunie in Genkai, pe insula Kyushu din (sud-vest), pentru a convinge primarul zonei sa dea unda verde pentru repornirea a doua reactoare oprite temporar.

Dincolo de problema de securitate, provocarea este una economica: Ministrul Kaieda a avertizat că o lipsa prelungită de furnizare de energie electrică ar putea împiedica eforturile de a reconstrui Tohoku (nord-est), devastat de un cutremur cu magnitudine de 9 şi un tsunami care a lasat in urma aproape 23 de mii de morţi sau dispăruţi.

Înainte de dezastru, energia nucleară a reprezentat aproape 30% din generarea de energie în Japonia. Astăzi, doar 19 din 54 de reactoare sunt folosite.

Confruntandu-se cu producţia în scădere, autorităţile au impus restrictionari de consum de energie întreprinderilor, iar guvernelor regionale li s-a cerut sa-si reduca cu 15% consumul de energie electrică în regiunile Tokyo şi Tohoku. Acest ordin se aplică tuturor pe timp de vară, atunci cand este o perioadă de vârf a cererii ca urmare a functionarii aparatelor de aer conditionat. În restul ţării insa doar s-a recomandat reducerea consumului de energie.

Comisia Europeana si Grupul autoritatilor de reglementare a sigurantei nucleare europene (ENSREG) au decis recent inceperea la data de 1 iunie a testelor de rezistenta la cele 143 de reactoare nucleare din Uniunea Europeana si criteriile pe baza carora se vor desfasura controalele.