Politia din Los Angeles a arestat doua persoane suspectate ca au indreptat fascicule laser spre elicoptere ale politiei, a relatat marti LA Times, citandu-l pe sergentul Mel Stevenson din cadrul LAPD, transmite RIA Novosti.

Floyd Atkins, de 22 de ani, si Alvaro Jimenez, de 20 de ani, au fost arestati luni, intr-o casa din centrul Los Angelesului. Politistii au gasit in locuinta acestora doua lasere cu lumina intensa, ce ar putea pune in pericol viata unui pilot, provocand orbire temporara sau leziuni ale retinei.

"In ultimele sase luni, in respectiva zona, am avut numeroase incidente cu lasere indreptate spre aparate de zbor", a spus sergentul Mel Stevenson.

Potrivit lui Stevenson, un elicopter al politiei a fost iluminat de un laser, luni, chiar inainte ca pilotul sa iasa din tura. Cateva minute mai tarziu, un al doilea elicopter al politiei a survolat zona pentru a cauta suspectii, iar aparatul de zbor a fost la randul sau tintit de un laser. Pilotul purta ochelari de protectie.

Stevenson a avertizat ca indreptarea de dispozitive laser spre avioane sau elicoptere reprezinta un delict federal, pedepsit cu inchisoarea.

Un studiu realizat in 2004 de Administratia Aviatica Federala (FAA) din SUA a indicat ca mai mult de jumatate din cei 34 de piloti testati intr-un simulator au "raportat dificultati" dupa ce au fost "orbiti" cu lasere.

Astfel de incidente s-au inregistrat de asemenea si in alte tari, in special in Rusia, Elvetia si Grecia.